M backar, KD och MP ökar i Svensk väljaropinion

4:40 min

Inte sedan hösten 2017 har Moderaternas väljarstöd varit lika svagt som nu, det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Moderaterna fortsätter sin kräftgång och är nu nere i 18,7 procent av väljarkårens sympatier. Samtidigt ligger Miljöpartiet allt stadigare över fyraprocentspärren och noterar 5,8 procent. 

Inte sedan hösten 2017 har Moderaternas väljarstöd i Svensk väljaropinion varit lika svagt som nu. Från Ulf Kristerssons toppnotering som partiledare i januari i år, med 24,2 procent, har partiet alltså backat med 5,5 procentenheter.

Bland övriga allianspartier är det Kristdemokraterna som sticker ut genom en ökning med 1 procentenhet sedan mätningen i juni, till 3,6 procent. Så högt stöd har partiet inte noterat sedan augusti förra året.

Centerpartiet ligger kvar runt 10 procent. I den här sammanställningen får de 9,8 procent, medan Liberalerna för andra gången i år kommer över 5 procent och noterar 5,7 procent.

I det rödgröna blocket får Socialdemokraterna exakt samma resultat som i juni, 24,9 procent. Vänsterpartiet ligger i stort sett oförändrat på 9,4 procent, sedan förra sammanställningen.

Det innebär att Allianspartierna tillsammans får 37,8 procent av väljarsympatierna i den senaste månadens opinionsmätningar, medan de rödgröna får 40,1 procent. Ett övertag på endast 2,3 procentenheter.

Att Sverigedemokraternas uppgång tycks ha bromsats upp bekräftas i den här sammanställningen. SD backar en halv procentenhet till 19,5 procent, men behåller sin ställning som näst största parti.

Andelen osäkra väljare minskar från 11,1 till 9,6 procent i augustisammanställning från Sifo.

Sammanställningen som Sifo gjort för Ekot grundas på 6 600 intervjuer i olika opinionsundersökningar.