Riksdagsledamöter utsatta för utländsk påverkan

0:55 min

Flera riksdagsledamöter säger att de utsatts för påtryckningar av främmande makt, det skriver Dagens Nyheter. Säpo uppges utreda flera fall.

En riksdagsledamot säger till DN att hen kontaktats av olika personer som ringt eller dykt upp på möten och försökt påverka hen till att samarbeta med Sverigedemokraterna och ta avstånd från Nato.

Några riksdagsledamöter som engagerat sig mot kinesisk organhandel och frågor om Tibet och Taiwan säger att dom blivit kontaktade av kinesiska ambassaden med hotfulla undertoner i samtalen.

Säkerhetspolisen har tidigare slagit fast att så kallade påverkansoperationer är troliga under valrörelsen men vill inte kommentera enskilda fall.

Säpos kommenderingschef inför valet, Susanna Trehörning, säger till DN att det är viktigt att skilja på opinionsbildning och att en annan statlig makt dolt försöker påverka ett annat lands beslutsfattare.

– Vi tror att man måste höja medvetandet om påverkansoperationer, för att minska effekten av en eventuell påverkansoperation, säger Susanna Trehörning till Dagens Nyheter.