Vädret hade kunnat förvärra färjeolyckan

Det är fortfarande oklart vad som orsakade färjeolyckan i Stockholms skärgård på tisdagskvällen, när Estlandsfärjan Regina Baltica gick på grund med nästan 550 personer ombord på väg mot Tallinn. Men klart är olyckan kunde ha blivit långt värre, om vädret varit sämre.

– Alla gånger. Vädret kan ju försämras under tiden också. Det är en allvarlig händelse när ett stort passagerarfartyg med en massa passagerare ombord inte är under kontroll och på rätt plats, säger Göran Rosvall på Haverikommissionen.

Med starkare vindar och större vågor än det var igår, kan ett fartyg som står på sten börja röra sig, med följden att vatten forsar in i skadorna, menar Göran Rosvall, utredningsordförande i Haverikommissionen.

Estland utreder olyckan
Det blir inte han och de svenska kollegerna som ska utreda olyckan igår, utan haverikommissionen i Estland. Svenskarna får dock insyn i utredningen.

Enligt färjebolaget Tallink uppstod ett maskinfel vid halvtiotiden på kvällen, då fartyget var på väg ut ur Stockholms skärgård. Därefter uppstod ett elfel, och det i sin tur orsakade ett styrfel som fick fartyget att köra upp på grund. Regina Baltica kunde sedan dra sig loss från grundet med egen kraft, på elvaårsdagen av Estoniakatastrofen på Östersjön.

Kritik mot personalens agerande
Passagerarna som var ombord vittnar om mörker, rörelser och ljud i fartyget; om förvirring, rädsla och dålig eller utebliven information från besättningen.

Tallink ska nu granska uppgifterna om att personalen serverade gratis alkohol till passagerarna efter grundstötningen.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se