Politik

Tyst motmanifestation när AFS besökte Östersund

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige, AFS, höll torgmöte i Östersund på lördagen.

Ett 50-tal personer befann sig på Stjärntorget för att höra vad partiet, som betecknas som främlingsfientligt, hade att säga. 

Partiets ledare Gustav Kasselstrand inledde sitt tal med att säga att de största problemen med arbetslöshet, otrygghet och problem i skolan kommer försvinna om invandrare återvänder till sina hemländer.

I AFS ingår flera personer som tidigare varit medlemmar i Sverigedemokraterna men uteslutits. Gustav Kasselstrand var tidigare ledare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund men blev utesluten 2015. Han gjorde sig känd som både mer radikal i invandringsfrågor än Sverigedemokraterna och för att driva en mer prorysk linje.

–– Ingenting nytt. Lika främlingsfientligt, generaliserande och polariserande och protektionerande, säger en av de personer som befann sig på torget under talet.

–- Jag håller inte med fullt och fast. De har vissa bra idéer men jag tror inte att alla problem kommer från invandringen, säger Holger Engkvist. 

Vid tidigare torgmöten har konfrontationer uppstått mellan partisympatisörer och motdemonstranter. I Östersund gick det lugnt till. Några personer i publiken genomförde en tyst motmanifestation.