Ryssland vill se bevakning av det svenska valet

2:08 min

Valet den 9 september kommer att övervakas av internationella valobservatörer från organisationen för samarbete och säkerhet i Europa. Kravet kommer från Ryssland, enligt Kent Härstedt, ordförande för den svenska OSSE-delegationen och avgående riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Detta är väl en del av lite större politik. Sverige har haft en stark röst i kritiken mot bristen på demokrati i Ryssland och i detta sammanhang vill de väl klämma tillbaka.

Flera länder, med Ryssland i spetsen, kräver alltså allt mer högljutt att även val i väst ska bevakas. 

Och Sverige, som för första gången hittills får besök av internationella observatörer från OSSE i valet om 3 veckor, är långt i från ensamt.

– De senaste valen i Tyskland, Italien, England och USA har också bevakats av internationella observatörer.

Före valet 2010 sände OSSE ett team till Sverige för att då se om det fanns ett behov av att skicka några observatörer till själva valet, vilket det inte gjorde. I år gjorde man samma sak och kom alltså fram till att man kommer att skicka två personer för att observera årets val.

Under besöket förstod OSSE att det har funnits problem med hur valsedlarna har placerats i vallokalerna.

Det säger Thomas Rymer som är talesperson för OSSE, de har inte varit tillräckligt skymda för att valhemligheten ska kunna garanteras. Ibland har det heller inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier i framför allt vallokaler i glesbygden, säger han.

Och den växande viljan att fler val ska bevakas - kommer sannolikt att betyda allt mer jobb för OSSE. Det säger Kent Härstedt.

– Det tar jag för givet och det är växande utmaning för OSSE. Med begränsade resurser och en dragkamp inom OSSE när man inte vill ge mer resurser, men gärna mer uppgifter. Det blir en utmaning.