Busch Thor: Höj avgiften till förskolan

1:59 min

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor frågades ut i Ekots partiledarintervju. Hon vill bland annat sätta en maxgräns för hur stora barngrupperna får vara i förskolan. Kostnaden ska staten och föräldrarna  dela på.

Kristdemokraterna vill lagstifta om ett tak på barngrupper för små barn, max 12 barn i varje grupp.

– Man ska komma ihåg att det skett väldigt lite höjning de senaste 16 åren. I vårt förslag undantas familjer med de lägsta inkomsterna helt, men har man ett barn kan det handla om över 300 kronor mer, sa Ebba Busch Thor.

Kostnaden kommer bero på hur många barn man har inskrivna i förskolan samtidigt.

Kristdemokraterna går också till val på att öka produktionen av kärnkraftsel. Det ska ske efter förhandling med övriga partier i den rådande energiöverenskommelsen och elhandlare ska bland annat få i uppdrag att köpa upp stora mängder kärnkraftsel för att stimulera kärnkraften.

Det behöver ju göras säkerhetsinvesteringar i både reaktor 1 och 2 på Ringhals. Du menar att konsumenten skulle ta den kostnaden?
– Ja, i en övergångsperiod kan det bli dyrare för konsumenten om man gör den här sortens upphandling där man då ber elhandlarna upphandla en viss mängd effekt över en längre tid.

– Idag har vi förhållandevis lågt elpris. Om vi tar bort kärnkraften kommer elpriset att sticka i höjden, säger Ebba Busch Thor.

Även frågan om familjeåterförening togs upp. Moderaterna vill permanenta den tillfälliga lag som gäller nu; med att i princip sätta stopp för anhöriginvandring, om inte personen i Sverige kan visa att den haft jobb i ett år och kan försörja familjen:

Kan ni ställa upp på det?
– Vi kommer inte kunna gå tillbaka till den migrationslagstiftning som fanns före 2015. Vi behöver ha en överblickbar och kontrollerad migrationspolitik för en lång tid framöver. Men för oss är det viktigt att små barn kan återförenas med sina föräldrar i Sverige.

Ulf Kristersson säger att han inte tänker bilda och leda en regering som inte för en ansvarsfull politik.

Är familjeåterföreningen ett ultimatum från er sida?
– Jag kommer inte ställa ultimatum i denna frågan, men Ulf Kristersson vet hur viktigt detta är för oss, säger Ebba Busch Thor.