Nya sanktioner mot Ryssland

5:10 min
  • I veckan börjar nya amerikanska sanktioner mot Ryssland gälla.
  • Ett svar på nervgiftattacken mot en före detta rysk dubbelagent i brittiska Salisbury, som USA anklagar ryska staten för att ligga bakom.
  • Hör Johanna Meléns reportage.

Rysk ekonomi har levt under sanktioner från EU och USA i flera år nu och har börjat anpassa sig. Ändå var beskedet om en ny omgång ekonomiska sanktioner en mycket ovälkommen nyhet i Moskva.

Moskvabon Aleksej tar sin egen hushållsekonomi som exempel på hur sanktionerna faktiskt slår - mot vanliga människor.

Om vi, två personer, innan det här började handlade mat för 8 000 rubel varje månad så ligger i dag den summan på 25 000 rubel, runt 3 300 svenska kronor.

Den ryska rubeln har blivit mindre värd och rubelkursen var snabb med att reagera på beskedet från Washington för nu snart två veckor sedan - om nya sanktioner mot Ryssland. Den här gången för nervgiftattacken mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i brittiska staden Salisbury, tidigare i år. Från amerikansk sida säger man att ryska staten låg bakom och att man dessutom använt sig av ett olagligt kemiskt eller biologiskt vapen, i form av nervgiftet Novitjok. Den ryska valutan dök till sin lägstanivå mot dollarn på två år.
En annan som reagerade snabbt var Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev. 
 
 – Det här är vad man rätt och slätt kan kalla - en ekonomiskt krigsförklaring - sa Medvedev i snålblåsten på Kamtjatjkahalvön i Stilla havet, där han befann sig då nyheten kom.

I alla fall om det blir tal om förbud mot bankverksamhet eller den ena eller den andra valutan, sa Medvedev.

På ett kontor nere vid Moskvafloden förklarar ekonomen Michail Dmitrijev vad som gör reaktionerna lite extra starka på just de här - nya sanktionerna - och framförallt de som ska träda i kraft senare i höst, om Ryssland inte går USA till mötes - i det här fallet om användandet av kemiska vapen i andra länder. 
 
 – Nu talas det om att också sätta upp ryska statsobligationer på sanktionslistan och därmed också den ryska statsskulden. Det, säger Michail Dmitrijev, skulle kunna få betydande effekter eftersom en ganska stor del av Rysslands statsskuld ägs från utlandet. Det riskerar att skrämma iväg utländska investerare och leda till att kapital lämnar Ryssland.

Michail Dmitrijev hade på 90-talet och i början av 2000-talet ministerposter i den ryska regeringen, bland annat med ansvar för handel och ekonomi. Idag leder han ett institut för ekonomisk och sociologisk forskning. Han menar att beskedet om nya sanktioner framförallt har en psykologisk effekt genom sitt budskap om att det inte längre finns några röda linjer för hur långt USA är redo att gå. Det väcker, säger Dmitrijev, en känsla av stor osäkerhet - och det är i själva verket värre för den ekonomiska utvecklingen än enskilda konkreta sanktioner.

Annars har, säger Michail Dmitrijev, rysk ekonomi anpassat sig väl till omvärldens sanktionspolitik. Och sedan förra året råder viss tillväxt.

Som en följd av sanktioner, men också ett lägre oljepris, har ryssarnas inkomster sjunkit med omkring tio procent på bara några år. Det är en mycket hög siffra men, säger Michail Dmitrijev, det har ändå inte lett till något större missnöje. Annekteringen av den ukrainska krimhalvön och känslan av att stå upp mot en fientligt inställd omvärld har, enligt Dmitrijev, fått ryssarna att sluta upp bakom makten.

Nu däremot visar opinionsundersökningar att många ryssar är trötta på konflikten med väst. Efter sommarens toppmöte i Helsingfors mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump har andelen ryssar som förhåller sig positivt till USA ökat markant, jämfört bara med i våras.

Så på det sättet, säger Michail Dmitrijev, kommer de nya sanktionerna mycket olägligt - för de leder åt direkt motsatt håll - tillbaka till en känsla av konflikt mellan Ryssland och omvärlden.

Men Moskvaborna Inga Vesnikova och Ivan Pivovarov väljer att ta beskedet om nya sanktioner med ro. 
 
– Sådana här politiska spel mellan olika länder har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det är inget att bry sig om, säger Ivan Pivovarov.