Intervjuer med partiledarna

Kristdemokraternas partiledare: Staten ska ha ansvar för sjukvården

5:44 min

Radioprogrammet P1 Morgon intervjuar alla partiledare, inför valet. Idag är det kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna är det minsta partiet i riksdagen. Partiet fick 4,5 procent av rösterna i det förra valet, 2014. En ny undersökning visar att ungefär 3,5 procent vill rösta på Kristdemokraterna i år. Men man måste få 4 procent för att vara med i riksdagen.

Kristdemokraterna är ett konservativt parti, med kristna värderingar. Sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg är viktiga frågor för Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna vill att det ska vara färre barn i varje grupp på förskolan. Det är bättre för barnen, säger Kristdemokraterna. Partiet vill ha en regel om att varje grupp får ha högst 12 barn. Då måste familjerna betala lite mer varje månad för förskolan.

Partiledaren Ebba Busch Thor säger att det såklart inte är roligt att det blir dyrare. Men hon tror att många föräldrar vill betala mer för att barnen ska få mindre grupper i förskolan.

– Det är klart att det är inte roligt att gå till val på höjda avgifter. Men jag vet, jag vet, att det är så många föräldrar som är beredda att betala lite till för att veta att deras barn blir sedda i förskolan, säger Ebba Busch Thor.

Sverige är indelat i 20 landsting. De styrs av politiker som folket har röstat fram. Landstingen har ansvar för sjukvården i Sverige. Men Kristdemokraterna tycker att staten ska ha ansvar för sjukvården istället.

Människor i olika landsting får olika vård. Det är inte jämlikt, tycker Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor säger att sjukvården blir mer rättvis om staten har ansvaret.

– För mig är det viktiga: hur uppnår vi jämlik vård?, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna vill att Sverige ska producera mer el med kärnkraft. Sverige har tre kärnkraftverk. Men mindre och mindre el kommer från kärnkraften i Sverige.

Planen är att stänga ner mer av den svenska kärnkraften. Men Kristdemokraterna vill att man ska bygga om kärnkraftverken så att de kan finnas kvar länge. Och att det skulle vara bra med fler kärnkraftsverk. De flesta andra partierna tycker inte det.

Kristdemokraterna tycker att kärnkraft är ett bra sätt att få miljövänlig el. Det finns också miljövänlig el från vindkraft, solkraft och vattenkraft. Men det är inte tillräckligt, säger Ebba Busch Thor.

– Vi kan redan se att vindkraften kommer inte att räcka till för att ställa om till exempel basindustrin. Då krävs det kärnkraft, säger Ebba Busch Thor.

Regeringen ändrade lagen om invandring år 2016, så att färre människor kan få asyl i Sverige. Kristdemokraterna vill att de hårda lagarna ska fortsätta gälla. Men de vill att det ska vara lättare att få ta hit sin familj.

Ebba Busch Thor tycker att det är viktigt att barn kan återförenas med sina familjer.

– Vi kommer att, av allt att döma, behöva hålla en stram migrationspolitik även framöver. Men den kan inte gå ut på att små barn inte kan återförenas med sina familjer, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna samarbetar med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna i gruppen Alliansen. Alliansens partier satt i regeringen från 2006 till 2014. Alliansen vill ta över regeringen igen efter valet.

Men det är inte säkert att Kristdemokraterna får sitta kvar i riksdagen efter valet. Ett parti måste få minst 4 procent av rösterna för att få vara med. I en ny undersökning säger 3,5 procent att de vill rösta på Kristdemokraterna just nu. Det skulle alltså inte räcka.