TU kräver svar från M efter Hanif Balis vapenbild

1:49 min

Mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna ber om ett möte med moderatledaren Ulf Kristersson.

Anledningen är att den moderate riksdagsmannen Hanif Bali på sitt Instagramkonto publicerat ett bildmontage där han poserar med en automatpistol.

På montaget står det "Call of duty – Hanif & DN at war", vilket är en anspelning på dataspelet Call of duty. Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter menar att montaget gör anspelningar på krig och hot mot medier.

"Tryck E för att förstöra DN" skrev den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali på engelska vid ett bildmontage, där han själv poserar med en automatpistol i varje hand och två automatkarbiner på ryggen.

På bilden, som Bali har lagt ut på sitt Instagramkonto, står det "Call of duty – Hanif & DN at war", en anspelning på dataspelet Call of duty.

Mediehusens branschorganisation TU har kontaktat Moderaterna för att be om ett möte med partiledaren Ulf Kristersson. Men det kommer de inte få. I stället blir det moderaternas partisekreterare som träffar Tidningsutgivarna, skriver Expressen nu på kvällen.

Tidningen träffade också Kristersson för en kort intervju. Där säger moderatledaren att han tycker man ska vara varsam och respektfull, och det gäller alla medier. Han säger att han inte kan förstå varför någon vill posera med vapen och skapa hotfulla situationer överhuvudtaget.

Hanif Bali tvingades i mars i år ta en paus från Twitter efter att han publicerat en mejlkonversation mellan UD och en svensk journalist. Mejlen handlade om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist.

Då sade Moderaternas partisekreterare att Bali hade agerat aningslöst och omdömesläst och att han okritiskt hade lagt ut uppgifter i syfte att misskreditera en sensk journalist.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, menar att det som händer till slut är moderatledaren Ulf Kristerssons ansvar.

Ekot har sökt den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali för en intervju, men utan resultat. Vi har också sökt Dagens Nyhets Chefredaktör Peter Wolodarski, men han vill i nuläget inte uttala sig om den här historien.