Planet krockade med fågelflock

11 min

Ett Jas gripen-plan kraschat på tisdagsförmiddagen åtta kilometer norr om Ronneby. Enligt försvaret var det en flock fåglar som krockade med planet.

Johan Lundgren presskommunikatör på Försvarsmakten säger att det rör sig om en fågelkollision, något som Aftonbladet var först med att berätta. 

– Ja, det kan vi bekräfta. Det är en fågelkollision. Piloten lyckades skjuta ut sig och har klarat sig, säger Johan Lundgren presskommunikatören på Försvarsmakten.

Under en presskonferens mindre än två timmar efter olyckan berättade flottiljchef Lars Bergström hur det hela gick till.

– Planet flög in i en skock större fåglar. Därefter fick piloten, som var ensam i planet, problem med att manövrera och tog beslutet att skjuta ut sig. Det gick bra och han landade i oländig terräng mitt i skogen norr om Ronneby, säger han. 

Planet började då brinna och elden spred sig i terrängen. Släckning pågår just nu. 

Allan Widman är ordförande i försvarsutskottet och han säger till Ekot att varje olycka är beklaglig, men konstaterar samtidigt att Jas Gripen inte haft en enda motorrelaterad incident under denna tid

– Och det är ett bra resultat, säger han.

Arri Kallonen, flygstationschef på Swedavia, säger att den civila flygtrafiken från Ronneby inte påverkas av händelsen.

Texten uppdateras.