Länsstyrelsen: Småsjöar riskerar bottenfrysa i vinter

1:36 min

Hela kräft- och fiskbestånd riskerar att frysa bort i vinter om inte nivån i mindre sjöar och vattendrag fylls på nu i höst.

Länsstyrelsen håller just nu på med en kartläggning av nivån av våra vattendrag och uppmanar samtidigt personer att inte hämta vatten ur små sjöar och andra mindre vattendrag. I ett pressmeddelande säger Länsstyrelsen att det är ett mycket svårt läge för vattenlevande djur efter sommarens torka och att även små uttag av vatten kan leda till allvarliga konsekvenser för miljön.

– Läget är akut på många håll, det kan finnas små hålor med vatten där fiskar och skaldjur samlas, säger Jenny Monsén som är biolog vid länsstyrelsen i Värmland.

Eftersom det är stor syrebrist och för varmt vatten har många vattenlevande djur som till exempel kräftor, fiskar och musslor redan dött.

Men det som oroar biologerna mest är att sjöar och vattendrag med lågt vatten riskerar att bottenfrysa i vinter. 

– Då dör ju det som har överlevt, säger en mycket oroad Jenny Monsén och konstaterar att det behövs mycket regn för att få läget under kontroll.

Länsstyrelsen genomför just nu ett stort inventeringsarbete för att följa upp det allvarliga läget och man uppmanar också till försiktighet vid fiske.

Den senaste tidens nederbörd har inte påverkat vattennivåerna nämnvärt och enligt pressmeddelandet kan många vattendrag bottenfrysa i vinter om torkan fortsätter.