Skönhetsbehandling allt vanligare för att se ut som sin selfie

1:59 min

Många som tar selfies använder sig av möjligheten att retuschera bilderna. Hos skönhetssalongerna dyker det nu upp kunder som vill se ut som på de filtrerade och förbättrade bilderna.

Appar som Snapchat och Facetune slätar med ett knapptryck ut ojämnheter i ett ansikte, tar bort acne, förstorar ögon och mun, markerar kindben, förminskar näsor, eller gör en kropp smalare.

Eva Edström, som driver salong i Sundsvall, berättar hur hennes kunder för fram önskemål om vad de vill få gjort.

– De tar gärna upp en bild på mobiltelefonen eftersom vi alltid har den med oss och så säger man "någonting åt det här hållet vill jag ha".

– Oftast när de tar upp en bild på sig själva, så är det kanske en bild man haft som profilbild eller annat. Det är väl ganska välkänt att man kanske lägger på ett litet filter för att, ja, huden ska se jämnare, slätare ut och lite sådana där saker, säger Eva Edström.

I en amerikansk studie som publicerats i tidskriften JAMA Facial Plastic Surgery säger mer än hälften, 55 procent, av tillfrågade plastikkirurger att de träffat patienter med önskemål om att genomgå kirurgiska ingrepp för att för att se bättre ut på självporträtt - selfies. Detta har TT rapporterat om.

Det ska synas - fast inte synas.

Eva Edström ser alltså en liknande tendens i Sverige, men menar att det är mer extremt i USA. 

– Där vill man att det ska synas att man gjort någonting. Det är lite som att ha loggan på sin handväska. Att jag har faktiskt råd att köpa den här dyra, fina handväskan. Här ser vi att många kommer hit och säger att jag vill göra det här, men jag vill inte att alla ska se att jag har gjort någonting. Det ska synas, fast det ska inte synas.