Motstånd mot att inkludera SD i kvittningssystem

2:22 min

Det ser ut att bli strid om ytterligare en fråga som rör Sverigedemokraterna efter valet. SD vill ingå i de andra partiernas gemensamma kvittningssystem, som används för att behålla maktbalansen i riksdagen när ledamöter inte kan delta vid omröstningar.

Partiet har inte presenterat hur det här skulle gå till rent praktiskt, men motståndet mot att släppa in Sverigedemokraterna är stort.

– Ett kvittningssystem är ju mellan regeringspartier och en organiserad opposition. Och Sverigedemokraterna vet man ju inte hur de röstar och vad de röstar på, och därför ser jag det inte som något görbart, säger Centerpartiledaren Annie Lööf.
 
Kvittningssystemet, som är en frivillig uppgörelse mellan alla partier utom Sverigedemokraterna, tillämpas när riksdagsledamöter är sjuka eller på resa i tjänsten.

Om en ledamot från de rödgröna till exempel är på akut läkarbesök och därför missar en omröstning, så avstår en borgerlig politiker från att rösta, och vice versa. Syftet är att maktbalansen från det senaste valet mellan de två blocken ska kvarstå.

Sverigedemokraterna har länge varit kritiska till att partiet inte får vara med. Det gör att det svårare att förutse majoritetsförhållandena vid omröstningarna, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det andra är ju att beroende på hur tätt det blir mellan blocken kan det hända att vi, precis som i förra mandatperioden, får rulla in människor direkt från sjuksängen för att kunna trycka på en knapp i riksdagen. Det är inte ens mänskligt, utan det är bara dåligt.

Moderaterna vill inte ge något besked om Sverigedemokraterna ska få ingå i kvittningssystemet eller inte. Men Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman ser ingen anledning att släppa in SD.

– De har ju flera gånger röstat på ett sätt i utskottet och ett annat sätt i kammaren. De har vid några tillfällen röstat på först sitt eget förslag och sedan ett annat partis förslag. Jag har väldigt svårt att se hur de skulle kunna ingå i kvittningssystemet.

Jimmie Åkesson tror att det här en del av de andra partiernas beröringsångest gentemot Sverigedemokraterna.

– Man vet ju hur de olika partierna kommer att ställa sig, i nästan alla omröstningar, för att inte säga alla omröstningar i riksdagen, redan på förhand, eftersom allting bereds ju i utskotten. Så det skulle inte vara några som helst problem att kvitta, säger han.
 
För Vänsterpartiet är det en principfråga att inte inkludera SD i kvittningssystemet.

– Kvittningen är ju en överenskommelse mellan partierna och vi gör inga överenskommelser med Sverigedemokraterna, säger gruppledaren Mia Sydow Mölleby.
 
Ekot har varit i kontakt med alla riksdagspartier om SD och kvittningssystemet. Liberalerna har inte diskuterat frågan om att förändra dagens system, och Kristdemokraterna säger att det hela får hanteras efter valet.

För Miljöpartiet är kvittning ingen politisk fråga utan en praktisk. "Det är helt ok om alla partier är med, om det är praktiskt möjligt. Så har MP tyckt hela tiden. Det har dock inte varit praktiskt möjligt hittills och kommer nog inte vara det framöver heller."