Brand i lägenhetshus i Umeå – polisen utreder brott

2:16 min

Vid 10-tiden fick räddningstjänsten i Umeå larm om en brand i ett flerfamiljshus på Tomtebo. Polisen misstänker brott och två personer misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Det är ett flerfamiljshus på Älvans Väg på Tomtebo i Umeå som brinner.

Räddningsledaren uppmanar alla i området och alla som får problem av röken att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

När räddningstjänsten anlände till platsen kunde man se lågor som slog ut genom fönstren. Enligt räddningstjänsten rör det sig om en fullt utvecklad brand. 

Räddningstjänsten har sju enheter på plats, även ambulans ska vara på plats. 

– Vi är på plats med ett antal patruller för att bistå räddningstjänsten. Branden är fullt utvecklad och det är rök i trapphusen. 

P4 Västerbottens reporter Jesper Nilsson på plats berättar att ett stort område är avspärrat runt huset och att det är många brandbilar på plats. 

UPPDATERAD 11:08

Enligt uppgifter från föräldrar till barn på Tomtebogårds skola så evakueras nu skolan, och föräldrarna har kontaktats för att hämta sina barn från skolområdet.

Det är skolans rektor som nu ber föräldrarna att hämta sina barn på skolan. Skolan omfattar lågstadium och förskola, och det är cirka 300 elever som evakuerats. Skolan räknar med att hålla öppet imorgon igen.

UPPDATERAD 11:22

Enligt räddningschef Anders Jonsson är branden ännu inte under kontroll. Branden har startat på en balkong till en lägenhet och den har spridit sig till vinden på huset.

– Det är fortfarande ingen brand nere i någon lägenhet. Det är vinden som är problemet just nu, säger Anders Jonsson.

UPPDATERAD 11:40

Enligt Andreas Mattson, räddningsledare, är hela huset evakuerat. Han berättar att det är tre stationer på plats, sammanlagt ungefär 25 brandmän som arbetar med släckningsarbetet.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att evakuera några fler, säger han.

UPPDATERAD 11:56

Vår reporter Jesper Nilsson brinner det kraftigt från taket på huset.

– Härifrån kan jag sa att hela taket har blivit som ett hål, och lågorna slår ut från taket. Räddningstjänsten har försökt bryta upp taket för att komma åt med vatten, säger Jesper Nilsson.

Andreas Mattson, räddningsledare, är osäker på om de kommer att kunna rädda huset.

– Jag överhörde Mattson som pratade om att de måste ta ut rökdykare från en våning för att de bedömde att det kunde finnas en risk att det rasar ner grejer, säger Jesper Nilsson.

Enligt Andreas Mattson ska det dock inte finnas någon risk för att huset rasar samman.

UPPDATERAD 16:09

Enligt räddningstjänsten brinner det fortfarande på vinden i lägenhetshuset, och de jobbar nu med att se till att branden inte sprids neråt i byggnaden.

Polisen meddelar nu att ett större område är fortsatt avspärrat kring brandplatsen. Polisen misstänker brott och har inlett en förundersökning som i nuläget rubriceras som grov allmänfarlig vårdslöshet.

Två personer har under dagen hämtats in till förhör och delgivits misstanke. En teknisk undersökning kommer att genomföras av brandplatsen så snart detta är möjligt. Polisen kommer under natten ha bevakning av huset.  

UPPDATERAD TORSDAG MORGON

Vid 11-tiden igår kväll avslutade räddningstjänsten släkcningsarbetet. Under natten har det funnits personal på plats för efterbevakning.