Björnjakten

Naturbevakare fann otillåten björnåtel

Naturbevakare från länsstyrelsen i Jämtland upptäckte i måndags, på en plats i Strömsunds kommun, att någon lagt ut vad som misstänks vara en åtel för björn, som det saknas tillstånd för.

I närheten fanns tre stycken åtelkameror, alltså ett slags övervakningskameror för vilt, uppsatta.
En brottsanmälan om förberedelse till grovt jaktbrott är upprättad men det finns ännu ingen utpekad misstänkt. Flera personer som naturbevakarna träffade på platsen ska höras av polisen.

En åtel är när jägare, fotografer eller andra naturintresserade lägger ut exempelvis slaktavfall, som ska locka till sig exempelvis björn eller andra rovdjur.
Det måste man ha tillstånd för.

Sedan i maj i år är det enligt den nya kamerabevakningslagen däremot tillåtet att utan tillstånd sätta upp åtelkameror på sin jaktmark, under förutsättning att man inte kränker andra människors integritet.

På platser där allmänheten har tillträde måste man, som med andra övervakningskameror, sätta upp skyltar eller informera om kamerabevakningen på annat sätt.

P4 Jämtland berättade häromdagen om en kraftig ökning av antalet tillstånd för björnåtel i Jämtlands län - från 19 stycken 2015 till 34 beviljade ansökningar inför årets jakt.