KD-topp lät skattebetalarna stå för semestern

0:57 min

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber har vid flera tillfällen låtit skattebetalarna stå för privata semesterkostnader, vilket strider mot riksdagens regler.

Det visar Aftonbladets granskning av riksdagsledamöternas reseräkningar.

Kristdemokraten Caroline Szyber som är ordförande i riksdagens civilutskott och ersättare i EU-nämnden och justitieutskottet har vid tre tillfällen brutit mot riksdagens reseregler, enligt tidningen Aftonbladets granskning.

I mars åkte hon till Rom i tjänsten för att följa den italienska valrörelsen. Med på resan var hennes familj, och Caroline Szyber lät skattebetalarna stå för hela hotellkostnaden i fyra dagar, sammanlagt 9 485 kronor.

Enligt riksdagens regelverk ska ledamöterna själva betala 25 procent av kostnaden när de har med sig sina anhöriga.

Aftonbladets granskning av reseräkningarna visar också att Caroline Szyber, som är ett av Kristdemokraternas toppnamn i den pågående valrörelsen, vid två andra tillfällen inte har gjort avdrag när familjemedlemmar har följt med henne på resor. Totalt handlar det om 5 700 kronor som hon borde ha betalat själv, skriver Aftonbladet.

Ekot har utan framgång sökt Caroline Szyber nu på morgonen. I ett sms till Aftonbladet skriver hon att det har skett "ett genuint misstag", och att hon nu har sett till att riksdagen ska göra avdrag på kommande arvode.

Caroline Szyber är jurist i grunden och har tidigare varit rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Szyber har, enligt Aftonbladet, tidigare föreslagit att fångar ska betala hyra när de sitter i fängelse. Detta för att fångarna ska lära sig ”ekonomiskt ansvarstagande”.

De senaste dagarna har två riksdagsledamöter, Moderaten Michael Svensson och Kristdemokraten Penilla Gunther, dragit tillbaka sina kandidaturer i riksdagsvalet, sedan det framkommit att de har brutit mot riksdagens regler för resor.

Enligt Aftonbladets granskning har Michael Svensson vid en rad tillfällen när han, enligt sina inlägg på Facebook, varit utomlands tagit betalt för att ha kört totalt 580 mil med sin bil i Sverige.

Caroline Szyber har hänvisat till sin blogg, där hon beklagar sitt agerande.