Valet 2018 i Halland

SD anklagar Falkenbergs kommun för valfusk efter glömda valsedlar

2:33 min

I förtidsröstningslokalen i stadshuset i Falkenberg fanns inte Sverigedemokraternas personvalsedlar utlagda. Nu riktar Sara-Lena Bjälkö (SD) hård kritik mot valorganisationen.

Under onsdagen startade förtidsröstningen i årets val till kommun, riksdag och landsting. Men kort efter att förtidsröstningen startat i Falkenberg uppmärksammades Sverigedemokraterna på att deras personvalsedlar inte fanns i stället med valsedlar i stadshuset i Falkenberg.

Förklaringen som Sara-Lena Bjälkö (SD) säger sig ha fått är att några sådana valsedlar inte lämnats in till kommunen. Något hon menar att partiet visst hade gjort.

– Jag stod på mig och det visade sig att de låg i obrutna förpackningar i förrådet med valsedlar på stadshuset.

Nu har Sara-Lena Bjälkö (SD) både kontaktat valmyndigheten och valnämnden och polisanmält händelsen. 

– Jag skulle vilja kalla det här för valfusk, oavsett vad man tycker om mig och mitt parti så har vi en demokrati.

Kommunen bekräftar att personvalsedlar för SD inte lagts ut och att man er allvarligt på det som hänt. Enligt kommunen har partivalsedlarna däremot lagts ut.

– Vi ser med stort allvar på det som hänt och vi försöker nu informera om att om någon har saknat en namnvalsedel så har man möjlighet att göra om sitt val på valdagen i sin vallokal, säger valnämndens ordförande Maj-Lis Wolfhagen

Förklaringen är enligt kommunen att man behövt flytta de uppackade valsedlarna från ett bord till ett annat och att Sverigedemokraternas valsedlar då missats. 

Kommunen har nu informerat både länsstyrelsen och valnämnden om händelsen och bedömningen är att det inte kan ha någon inverkan på valresultatet. 

– Det handlar om tiden mellan klockan 8 och klockan 11 under onsdagen som valsedlarna saknats och då har det ändå funnits partivalsedlar för Sverigedemokraterna, säger Maj-Lis Wolfhagen.