Ingen debatt kring Gergievs medverkan på årets Östersjöfestival

3:04 min

Tidigare har Valerij Gergievs medverkan på Östersjöfestivalen ifrågasatts efter den ryske världsdirigentens stöd till Rysslands annektering av Krim. I år har det varit tyst.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Om vi följer spåren genom de fyra år som gått sedan bråket var som störst kring Valerij Gergievs medverkan i Östersjöfestivalen i Stockholm så visar det sig snabbt att det finns två parallella spår. Det ena handlar om det som Gergiev säger, det andra om vad han gör – eller inte gör.

I intervjuer och uttalanden har han gång på gång slagit fast att han inte har någonting med politik att göra utan bara är en konstnär. I en intervju med Russia Today i samband med ett gästspel i Paris förra sommaren sa Gergiev att han är så långt från propaganda och politisk påverkan som någon kan vara. Han har dessutom sagt att han aldrig skrev under det omtalade uppropet där ryska kulturpersoner stödde Rysslands annektering av Krim-halvön även om hans namn publicerades när uppropet gjordes offentligt våren 2014.

Om vi tittar på vad Gergiev gör i praktiken så ser det rätt annorlunda ut. Vid upprepade tillfällen har han dirigerat sin orkester från Sankt Petersburg vid olika symboliska krigsskådeplatser efter ryska krigsframgångar: Sydossetien efter femdagarskriget 2008 och i Palmyra i Syrien efter att IS drivits undan för två år sedan.

Han är också en given huvudperson vid de största sportevenemangen i Ryssland, till exempel avslutningsceremonin vid vinter-OS i Sotji 2014 eller konserten på Röda torget i Moskva dagen före invigningen av årets fotbolls-VM. Och i mars i år, bara veckor före det ryska presidentvalet, klev han upp på scenen och hyllade Vladimir Putin när denne samlade över 100 000 anhängare på en fotbollsarena under sin valkampanj.

Men när vi tittar på listan är det en konsert som fattas. Valerij Gergiev har sedan annekteringen 2014 aldrig gett en konsert på Krim. Det kan ju bero på att han inte fått något erbjudande eller att han i hemlighet är kritisk till Rysslands agerande i Ukraina. Eller så har Gergiev hållit sig borta från Krim för att han vet att det skulle vara slutet på många av de utländska gästspelen och för kontrakten med de stora internationella konserthusen.

På söndag 26 augusti kl 19 i Berwaldhallen i Stockholm framför Mariinskijteaterns orkester under ledning av Valerij Gergiev musik av Stravinskij. Konserten är en del av Östersjöfestivalen och firektsänds i P2.