Flygbolag slutar flyga till Iran

1:12 min

Flera europeiska flygbolag slutar flyga till Iran. Bakgrunden är dålig lönsamhet efter att USA återinfört sanktioner mot landet.

Det franska flygbolaget Air France kommer sluta flyga till Teheran i mitten av september.

Flygbolaget har redan tidigare dragit ner antalet avgångar från tre till en i veckan med hänvisning till dålig kommersiell lönsamhet.

Samtidigt meddelar brittiska British Airways att även de ställer in sina Iran-flighter av samma anledning – dålig lönsamhet. Tidigare har nederländska KLM meddelat samma sak.

Det var i maj som USA lämnade Iranavtalet eftersom president Trump menar att Iran trots avtalet har fortsatt att utveckla kärnvapen. Nu börjar också de amerikanska sanktionerna mot Iran träda i kraft och bland annat påverkar de Irans möjligheter att handla med dollar och att exportera metaller.

EU och flera andra länder stöder fortfarande Iranavtalet men Europeiska företag som bryter mot de amerikanska sanktionerna kan själva bli straffade av USA.

Även det franska oljebolaget Total meddelade häromdagen att de lämnar Iran.

EU som menar att Iranavtalet är avgörande för den globala säkerheten har annonserat ett ekonomiskt stödpaket till Iran i ett försök att upprätthålla avtalet, trots USA:s avhopp.