Nollbudgetfilm på frammarsch i Höga kusten

8:03 min

I Lunde bor 365 personer, men de kan stoltsera med en årligen återkommande filmfestival. Höga Kusten Filmfestival visar film som gjorts med liten eller ingen budget.

Höga Kusten Filmfestival hålls för tredje året i rad till helgen och precis som vanligt ligger fullt fokus på film som haft liten eller i stort sett ingen budget överhuvudtaget. Initiativet till festivalen kommer från Jonatan Petré Brixel som läst filmregi i Hamburg och som spenderat en stor del av sina ungdomsår i området.

– Jag har mina rötter i Nordingrå och jag gick på lekis där när jag var liten. När jag var äldre jobbade jag på ICA där och nu anordnar jag filmfestivaler, säger Jonatan Petré Brixel.

Trots att vi är i hjärtat av Höga kusten får varken besökare som passerar norr- eller söderut chansen att åka över den magnifika Höga Kusten-bron för att ta sig till Lunde och den årligen återkommande filmfestivalen här. Rullar du norrifrån blir det viker du däremot av och tar den nästan lika slående Sandöbron till den lilla orten där skotten i Ådalen föll för över 85 år sedan.

Tillsammans med sin serbiske filmkollega Andrija Jovanovic anordnar han nu filmfestival i Höga kusten för tredje året i rad. Festivalen har ett gediget utbud med långfilmer, kortfilmer och dokumentärer, från hela världen och så nära som från Västernorrland – alla med det gemensamt att de haft en liten, eller i stort sett obefintlig budget.

– Det finns många filmfestivaler som visar kommersiell film eller vad vi kan kalla institutionell film. Vilket är helt okej, då det finns mycket spännande filmer. Men det här är då lite underrepresenterat och det krävs då bara att någon gör det, säger Jonatan Petré Brixel.

Förra året uppskattar de att det kom upp mot 200 besökare på festivalen och de hoppas på ännu mer i år. Men Andrija Jovanovic säger att festivalen inte handlar om att dra in pengar på något sätt, utan snarare om ett sätt att hylla modiga filmskapare som vill experimentera och bryta ny mark.

– Det är vår kärnidé, att fira filmkonsten och modet att våga göra experiment. Lyfta fram filmer som har liten budget eller ingen budget alls och visa deras fantastiska idéer för världen, säger Andrija Jovanovic.

Det är också en del internationella filmskapare som kommer till Lunde för att visa sina filmer. Förra året kom de från Finland, USA, Belgien och Frankrike – i år är det Holland, Finland och Frankrike. Bakom det ligger ett gediget arbete från festivalens sida.

Nytt för i år är också att Andrija och Jonatan bestämt sig för att starta en streamingsida för så kallade nollbudgetfilmer. På sajten Illambra erbjuds alla filmskapare som är representerade på festivalen att också låta sina filmer leva vidare.

– Det finns en enorm mängd independentfilm som inte får se dagens ljus. Många vill inte ha sina filmer på Youtube och orkar inte sälja dem på Vimeo eller andra plattformar, säger Jonatan Petré Brixel och fortsätter:

– Det tycker jag är ett gigantiskt hål i marknaden. Vilket andra kanske skulle säga att det finns få som vill betala för det, men det tror inte jag på.