Benny Andersson hjälpte fram ljudteknikern och producenten Linn Fijal och nu vill hon inspirera andra på "EQloves festivalen"

7:05 min

En lite ovanlig festival börjar på fredagen: "EQloves festival" i Göteborg där svenska musikproducenter möts och då bara kvinnor i branschen.

Linn Fijal arbetar till vardags med Benny Andersson i Riksmixningsverket, men vägen dit var inte lätt. 

– Jag var väldigt, väldigt nära att hoppa av min utbildning efter första året på grund av att jag kände mig så värdelös och utanför. Jag kände att jag inte hör hemma här och jag kan inte göra det här. Det är något fel på mig. Sen pratade jag med min pappa om det här som började prata om härskartekniker och hjälpte mig att hitta en förståelse att det kanske inte var mig personligen det handlade om.

Linn Fijal ska medverka på EQLovesfestivalen i Göteborg i panelsamtal om musikproduktion i Sverige och USA.

Vad betyder det att samlas med andra producenter som också är kvinnor?

– Det ger en inspirationskick, det har det gjort i andra separatistiska sammanhang,  för det finns ändå vissa uppförsbackar som man kan tro är personliga och sen visar det sig att de inte är det. Benny och Ludvig lät mig jobba i sin studio – de har backat mig i alla lägen och alla år. När jag har fått den chansen och möjligheten och backningen och tryggheten då vill jag gärna ge den till någon annan. Så kan jag inspirera någon eller hjälpa någon så vill jag göra det.