Valet 2018: Skola

Skattehöjning i Skurup gick oavkortat till skolan

5:20 min

Efter år av att ha dragits med underskott har skolorna i Skurup under den senaste mandatperioden fått ett rejält tillskott. Bland annat genom en skattehöjning som moderater och socialdemokrater enats om.

Ett beslut som bland annat fått konsekvenser för familjen Nordlöf i och med att sonen Zack kunnat får gå på den sedan tidigare nedläggningshotade byskolan Slimmingeby.

Det var i höstas som Ann Nordlöf och hennes man upptäckte att sonen Zack, som började i ettan på en grundskola inne i Skurup, uppvisade tecken på språksvårigheter och därför inte hängde med i skolan.

– Jag var med honom de första dagarna och det var en mardröm. Jag gick därifrån och tänkte att nu måste jag vara tjänstledig från mitt jobb för att kunna vara med min son i skolan, säger Ann Nordlöf.

Föräldrarna riktade blicken mot den lilla byskolan Slimmingeby som med sina knappt hundra elever var nedläggningshotad senast 2016, men nu har räddats kvar av kommunens politiker.

– För oss är det som att vi har vunnit på lotto att han fick en plats där och han får det han behöver så han kommer kunna nå kunskapsmålen, säger Ann Nordlöf.

Berättelsen om byskolan i Slimmingeby visar på hur komplex politik kan vara och hur olika politiska beslut påverkar varandra. För två år sedan var såväl Slimmingeby som Alléskolan i Skurup, nedläggningshotade efter att skolförvaltningen i flera år dragits med ett underskott som drabbade alla kommunens grundskolor som därför ständigt drogs med inköpstopp.

Men så i fjol kom vändningen.

– Läget idag är väldigt annorlunda jämfört med vad det var då när personal och förvaltning gick på knäna och gick med ständiga sparbeting på sina axlar, säger Magnus Alm, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

Förra året gick istället Skurups skolförvaltning, och kommunen i sin helhet, med överskott. Dels har kommunen satsat på och lyckats med att få fler att flytta in i kommunen.

Dels beslutade man i en bred överenskommelse, driven av Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna, att höja skatten inför budgetåret 2017.

Från att ha varit en av Skånes kommuner med lägst skatt ligger nu Skurup på 20,42, vilket är nära det skånska snittet.

Och Ann Nordlöf säger att hon och hennes man inte har märkt av skattehöjningen i sin egen ekonomi.

 – Inte alls. För vår del ingenting. Och för vår del så blir det en skattehöjning och det handlar om att våra barn får vara på en skola som är bra för dem så välkomnar jag en skattehöjning.