Dömdes för medlemskap i IS - släppt på fri fot

2:05 min

En man från Göteborgsområdet som dömdes till femton års fängelse i Grekland för bland annat medlemskap i en terrororganisation har släppts på fri fot, det bekräftar UD för P4 Göteborg.

Mannen är 22 år gammal och har bott många år i Göteborgsområdet innan han greps i Grekland, vid gränsen till Turkiet 2016.

Han greps tillsammans med en man i 30-årsåldern som tidigare dömts till fängelsestraff relaterat till terrorbrott. Även han är från Göteborgsområdet.

Polisen misstänkte att männen skulle ta sig till Syrien för att ansluta till Islamiska staten. 2017 dömdes båda mot sitt nekande till maxstraffet femton års fängelse för medlemskap i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial.

Männen överklagade straffet och efter en ny domstolsprövning fick de sänkt straff i början av juni i år. Den äldre till nio år och den yngre till sju år och tre månader.

Trots det har 22-åringen nu kunnat återvända hem till familjen i Göteborg. UD kan inte lämna några uppgifter om varför han släppts på fri fot trots att det borde vara flera år kvar av fängelsestraffet.

– Vi har ingen information om det och i och med att han är frisläppt är han inte längre ett konsulärt ärende för Utrikesförvaltningen, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör UD. 

Än så länge är den andra mannen fortfarande kvar i grekiskt fängelse. Men enligt uppgifter till P4 Göteborg ska även han släppas på fri fot inom kort. Men det är inget som UD kan bekräfta i nuläget.