Bussolyckan i Finland utreds som allvarlig vårdslöshet i trafiken

2:08 min

Tre svenskar omkom i den bussolycka i Finland som av polisen utreds som vårdslöshet i trafiken.

Bussen startade på fredagsmorgonen i Kalix för att färdas 60 mil till ett spa-hotell i finska Kuopio. Passagerarna var medlemmar i Kalix sångklubb.

Den finska polisen har hittills talat med både vittnen till bussolyckan och flera av passagerarna som färdades i bussen. Men ännu har inte chauffören till olyckan förhörts.  

Tekniska undersökningar görs av bussen och olycksplatsen, olyckan utreds av polisen som allvarlig vårdslöshet i trafiken.

Det var på fredagseftermiddagen som en buss med 21 passagerare störtade från en bro och ned på ett järnvägsspår i Kuopio, som ligger cirka 30 mil norr om Helsingfors. Bussen var på väg till ett spa-hotell i Kuopio. Passagerarna var finskfödda pensionärer som alla vart bosatta i Sverige.

I olyckan omkom fyra personer, tre av dem hade svenskt medborgarskap. Fyra av passagerarna skadades allvarligt.

På finska olycksutredningscentralen arbetar man med en haveriutredning av olyckan. Där har man hittills kunnat konstatera att bussen vid olyckstillfället höll en mycket hög hastighet.

I morse kom beskedet att bussen kom med passagerare från bland annat Kalix. Kalix kommunen och kyrkan har därför öppnat ett kriscenter i Änglagård intill kyrkan för att ta emot anhöriga och andra som vill samlas.

Agneta Lipkin är krisberedskaps- och säkerhetssamordnare i Kalix kommun.

– Vi har öppnat tillsammans med kyrkan ett kriscenter dit anhöriga och andra som känner att de vill bearbeta den här händelsen kan komma hit och tala med varandra och med oss från kommunen och kyrkan.

– Vi finns tillgängliga för anhöriga och andra som känner att de behöver stöd som vi kan erbjuda, säger hon.