Klas Östergren får Sveriges Radios Novellpris 2005

Klas Östergren får Sveriges Radios novellpris 2005 för sin novell En kniv i ryggen: Om påhittad otrohet, en av berättelserna ur Åtta glas - berättelser för nöjes skull, som kom ut 2004. Han debuterade 1975 som nittonåring med romanen Attila, hans genombrott kom 1980 med stockholmsskildringen Gentlemen. Han har skrivit flera romaner, noveller och TV-dramatik. I år har Klas Östergren kommit ut med romanen Gangsters som tar vid där Gentlemen slutar.

Det är lyssnarna som har röstat fram vinnaren av Sveriges Radios Novellpris 2005, nominerade till priset har varit Mikael Niemi, Lars Jakobson, Mirja Unge, Magnus William-Olsson och Klas Östergren. Det är fjärde gången som priset har delats ut. Prissumman är 25.000 kr, tidigare har Bengt af Klintberg, Erik Wijk och Torgny Lindgren fått priset. 

En kniv i ryggen: Om påhittad otrohet av Klas Östergren ur Åtta glas berättelser för nöjes skull kom ut 2004 på Wahlström & Widstrands förlag. Lyssna på novellen i uppläsning av Klas Östergren söndag 2 okt kl 13.35 i P1.