Anklagelsen: Påven kände till sexövergrepp

1:39 min

Nu riktas anklagelser mot påven om att han skulle ha känt till sexövergreppsanklagelser mot den tidigare ärkebiskopen i Washington som avgick i somras. Det här kommer samtidigt som påven lämat Irland där han bland annat besökt offer för övergrepp gjorda av katolska präster. Mannen som anklagar honom tvingades 2016 sin post som USA:s ambassadör i Vatikanen.

Det är i ett elva sidor långt brev, som publicerats i några amerikanska konservativa katolska tidnignar, som den tidigare ambassadören för Vatikanen här i USA tar ära och heder av påve Fransiskus och den inrikting som katolska kyrkan tagit under hans ledning.

Men dom allvarligaste anklagelerna som ärkebiskop Carlo Maria Viganò riktar mot påven är att han redan för fem år sedan informerades om att det fanns mängder med anklagelser mot den tidigare ärkebiskopen i Washington Kardinalen Theodore McCarrick som avgick i somras efter anklagelser om övergrepp på minderåriga.

McCarrick pensionerades från post som ärkebiskop redan 2006 men fortsatte i flera roller inom katolska kyrkan fram till i somras då anklagelserna blev kända och en intern utredning kom fram till att det var trovärdiga uppgifter. Viganò som fick lämna sitt jobb som sändebud för vatikanen här i USA efter att han bland annat engagerat sig i grupper som arbetade mot samkönade äktenskap här, har länge varit en kritiker av påvens ledarskap och som han menar liberala inrikting av kyrkan.

I brevet påstar att han redan 2013 i ett möte med flera närvarande varnade påven för att det var känt inom stiften att McCarrick begått många övergrepp. Trots det gjorde Fransiskus, enligt Viganó, ingenting åt det utan tvärt om lät McCarrick vara delaktig i utnämningen av flera amerikanska biskopar.

På en presskonferens i flygplanet från Irland svarade inte Påven på frågan om det låg någon sanning i anklagelserna. Jag tycker att brevet talar för sig själv och att de ni har tillräcklit journalistisk kapacitet för att dra era egna slutsatser, sa han till de närvarande journalisterna.