Val 2018

Malexanderbor vill ha buss och barnomsorg

1:59 min

I Boxholm lockar kommunen nya boende med sjönära tomter i Malexander.  Men det finns ingen förskola i Malexander och ingen kollektivtrafik på morgnarna.

Therese Leufven är aktiv i Centerpartiet och bor och arbetar i Malexander. Hon har sin dotter på förskola i Boxholm nästan tre mil bort.

Tolv mil för att gå i förskola - det är absurt. Det måste gå att lösa.

– Jag är förälder till en tvåårig flicka. Hon går på förskola i Boxholm. Det blir att man får åka tolv mil per dag för att köra henne till förskolan, säger hon.

– Tolv mil för att gå i förskola, det är absurt. Det måste gå att lösa, säger Malexanderbon Mats Andersson. 

I Malexander med omnejd finns enligt kommunen åtta barn i förskoleåldern varav fem är inskrivna i barnomsorg. Fem eller åtta barn är inte tillräckligt för en ny förskola men kan fungera för till exempel en kommunal dagbarnvårdare, säger Boxholms förskolechef Peggy Gustavsson.

 – Det kan ju också vara så att någon vill ansöka om att öppna upp en privat verksamhet, säger hon.

Någon sådan ansökan har ännu inte kommit in till kommunen men saken diskuteras i Malexander och byalagets ordförande Per Cedervall är positiv.

– Det ser vi väl som starten på en återutveckling av Malexander, säger han.

Nu jobbar också Boxholmspolitiker för att få tillbaka kollektivtrafik på morgnarna i Malexander. Man försöker trycka på i Region Östergötland, säger centerpolitikern Anna Jamieson som bor i Malexander.

– Den taxi vi hade på morgonen är borta sedan drygt ett år. Så det jobbar vi för och försöker lobba för att få tillbaka, säger hon.