Mätning: MP och KD klarar spärren

2:22 min

Miljöpartiet lyckas klättra upp en bit ifrån den magiska fyraprocentsspärren och Kristdemokraterna hamnar ovanför den för första gången på tre och ett halvt år. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Sedan förra valet har Kristdemokraterna bara tre gånger i Svensk väljaropinion fått tillräckligt stöd för att komma in i riksdagen, senast var det i februari 2015.

I den här andra augustimätning, som gäller 13-24 augusti, säger 4,2 procent av väljarna att de skulle rösta på KD.

Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach tror att KD har tagit röster från Moderaterna.
 
– Det är svårt att säga vad orsaken är men det kan mycket väl vara så att nu börjar valet närma sig och partiledaren Ebba Busch Thor har hunnit vara med i debatter och utfrågningar, valrörelsen är ju en chans för de små partierna.

– Sen är det inga stora förändringar, men det är psykologiskt viktigt för partiet, för hamnar man för lågt är det risk att väljarna känner att en taktikröst på partiet skulle vara bortkastad, säger Fredrik Furtenbach.

I det rödgröna blocket är det Miljöpartiet som sedan flyktingkrisen hösten 2015 fått minskat väljarstöd. Nu ökar partiet för andra gången i rad och hamnar på 6,2 procent, den högsta noteringen på nästan tre år alltså.

– Det här beror med all sannolikhet på sommaren med torkan och bränderna, det har gjort miljöfrågan viktig igen för väljarna. Det här är viktigt förstås för Miljöpartiet men historiskt är det här ändå inte bra siffror för dem. Förra mandatperioden hade partiet nästan genomgående starkare siffror, säger Fredrik Furtenbach.

I dagens mätning får Liberalerna 5,5 procent, Centerpartiet 9,7, Socialdemokraterna 25,5 och Vänsterpartiet 9,3 procent.

Det är den andra mätningen i rad som Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna, SD får 19 procent och M 18,3.

Stödet till M har minskat stadigt sen i januari och partiet närmar sig bottensiffrorna från krisen med Anna Kinberg Batra våren 2017.

– Moderaterna verkar vara fast i sitt tvåfrontskrig, det vill säga att man försöker ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna och när man gör det är risken att man skrämmer bort andra väljare till framför allt Centerpartiet. M har haft svårt att navigera i den här nya och ganska svåra situation för dem, säger Fredrik Furtenbach.