"Vinden blåser för de rödgröna"

6:30 min

Enligt Svensk väljaropinion får det rödgröna blocket 41 procent av rösterna. Alliansen får 37,7 procent. Ett försprång som blir svårt att ta igen, enligt Sören Holmberg, senior professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna tar ett steg framåt, från fyraprocentsspärren – partierna har nu 6,2 respektive 4,2 procent av rösterna. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Siffrorna jämför mätperioden 13-24 augusti 2018 med en tidigare period i augusti 2018.

Enligt sammanvägningen backar Liberalerna något, till 5,5 procent, och har därmed – förutom KD – svagast stöd av riksdagspartierna.

Sverigedemokraterna ligger på 19 procent, enligt sammanvägningen. Tidigare i augusti hade partiet 19,8 procent.

Enligt Svensk väljaropinion får det rödgröna blocket (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) 41 procent av rösterna. Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) får 37,7 procent. 

– Just nu har de rödgröna lite medvind och det går lite sämre för Alliansen. De rödgröna drar ifrån och leder med 3,3 procent. Det går att ta in, om man ser historiskt på spurteffekt, men det blir tufft att hinna ikapp, säger Sören Holmberg, senior professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det är mycket i sådana här sammanhang?

– Att ta igen att gap på 3,3 procentenheter över blockgränsen. Det har hänt, någon gång tidigare, men det är sällsynt. Dessutom blåser vinden för det rödgröna. Det är framförallt S och MP som går fram. Det enda partiet som går fram i Alliansen är KD.

Anledningen till den rödgröna medvinden är att fokus senaste tiden har hamnat på klimat och miljö, samt sjukvården. Det senare ett område där Socialdemokraterna är starka, enligt Holmberg.

Kan det bli en rödgrön regering?

– Det förutsätter att SD i statsministeromröstningen accepterar en Löfven-regering genom att inte rösta emot, säger Sören Holmberg.

Att SD släpper igenom en Löfven-regering i en sådan omröstning är inte troligt, enligt Holmberg.