Fler vill rösta på Miljöpartiet och Kristdemokraterna

2:12 min

Idag kom en undersökning om hur folk skulle rösta, om valet var idag. Den visar att fler vill rösta på Miljöpartiet och Kristdemokraterna nu.

Företaget Sifo gör en stor undersökning för Sveriges Radio, en gång i månaden. Den räknar ihop flera olika undersökningar om hur folk tänker rösta.

Partiet Kristdemokraterna får 4,2 procent i undersökningen. Det är mer än de har fått på länge. Ett parti måste få minst 4 procent för att få vara med i riksdagen. Kristdemokraterna har fått mindre än det i många undersökningar i år. Men nu får de alltså 4,2 procent.

Miljöpartiet får 6,2 procent i undersökningen. Det är mer än de har fått på nästan tre år. Stödet för Miljöpartiet har gått ner i många undersökningar i år. Men nu ökar alltså stödet för partiet.

Sverigedemokraterna blir Sveriges näst största parti i den här undersökningen. Partiet får 19 procent. Det betyder att det är större än Moderaterna, som får 18,3 procent. Stödet för Moderaterna har minskat nästan hela året.

De rödgröna partierna får 41 procent i den här undersökningen. Partierna i Alliansen får 37,7 procent. Det betyder att inget av blocken har majoritet, alltså hälften av rösterna.