Sveriges Radio svarar på att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vill lägga ner P3

1:11 min

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev intervjuad av Morgonpasset i P3 inledde han intervjun med att säga "om jag vore chef skulle jag lägga ner den här kanalen".

– Hade jag varit chef på Sveriges Radio hade jag nog lagt ner P3. Jag tycker det är, till stora delar, politisk vänsterliberal smörja faktiskt och det tror jag är väldigt dåligt, säger Jimmie Åkesson till P3 Nyheter direkt efter utfrågningen i Morgonpasset. 

Nu kommenterar Sveriges Radios vd Cilla Benkö Jimmie Åkessons uttalande.

– Ingen politiker bestämmer över innehållet i Sveriges Radio, det gör jag som vd. Det finns inga planer på att lägga ned P3, säger Cilla Benkö.

"Man hånar de som inte håller med"

– Jag tycker att man driver en politisk agenda och är en förlängning av det vänsterliberala etablissemanget som dominerar västvärlden. Man lyfter bara det perspektivet och hånar de som inte tillhör det där, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter intervjun till P3 Nyheter.

På frågan om han har något exempel så tar Åkesson upp det satiriska inslaget som inledde Morgonpassets intervju. Alla partiledarintervjuer som Morgonpasset i P3 håller i inleds med en satirisk roast från Tankesmedjans Christopher Garplind. 

– Jag förstår syftet och poängen med hela grejen men det var inte roligt. Bara plumpt och tråkigt. Sedan tyckte jag att vi gjorde en bra intervju, säger Sverigedemokraternas partiledare.

Handlar inte om hela public service

Jimmie Åkesson är tydlig med att hans uttalande om att lägga ner P3 inte handlar om hela Sveriges Radio.

– Jag tycker att public service fyller en oerhört viktig funktion. Uppdraget bör handla mer om att bygga sammanhållning, bygga kulturarvet och fokusera på den lokala nyhetsbevakningen. Det tycker jag att public service är väldigt bra på och därför borde de stärkas på de områdena. Men det är viktigt också att det finns en politisk neutralitet i det och jag tycker inte att P3 lever upp till det, säger Åkesson.