Problemen med överfulla återvinningsstationer fortsätter

Överfulla återvinningskärl, fullt med skräp liggande utanför och en odör som sprider sig. Så ser det ut vid återvinningsstationen i Övre Soppero. Men nu lovar FTI, som ansvarar för kärlen, bättring.

Britta Marakatt Labba är starkt kritisk till hur återvinningsstationen sköts.

- Det är rent ut sagt äckligt! Jag brukar försöka städa upp däromkring, nästan så att jag hämtar krattan. Plast och tidningar flyger iväg och hamnar på andra sidan vägen. Det har blivit så att byborna och sameföreningen städar annars blir det så snuskigt i byn, säger Britta Marakatt Labba.

Återvinningsstationen i Övre Soppero används inte bara av byborna med också av människorna i byarna runt omkring.

- Det som är mest skrämmande är att meningen med att återvinna försvinner när det sköts så dåligt. Jag tror att fler och fler slänger sina tidningar, pappersförpackningar och plast i den vanliga skräptunnan eller bränner upp dem istället för att föra till återvinningsstationen. Dessutom saknas det batteri- och glödlampsholkar helt och hållet,  säger Britta Marakatt Labba.

Ella Karin Winnerbäck, är en annan bybo som reagerar starkt på att hur återvinningsstationen sköts.

- Det här är fruktansvärt! Det skämmer ut hela byn, när man kör in i byn så ligger det skräp överallt och fåglarna flockas runt. Jag har bilen full men det går inte att lämna något här, nu åker jag till Karesuando, få se om det är lika illa där, säger en upprörd Ella Karin Winnerbäck.

Företaget FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar på uppdrag av de företag som producerar produkterna.

Landets kommuner är ansvariga för att samla in, transportera och återvinna hushållsavfallet i kommunen men har inte ansvar för återvinningsstationerna där man lämnar papper, plast, metaller och glas.

Sameradion & SVT Sápmi har tidigare i sommar rapporterat om samma problem med överfulla och illaluktande kärl i Karesuando. Där har ansvarig entreprenör nu tömt alla kärl och städat upp runtomkring.

Lars Hafvenström, FTI:s regionchef för Norrbotten, beklagar att det har uppstått problem med tömningen.

- Övre Soppero ingår i ett större problem. Vi har ingen egen personal som åker och tömmer landets återvinningsstationer, den tjänsten köper vi av entreprenörer som utför det arbetet och då är det så olyckligt att den entreprenören som är ansvarig här har haft problem med sommarvikarier och ordinarie personal har blivit akut sjuka. Väldigt många ställen i Norrbotten har varit drabbade av att tömningar inte har skett som de ska, säger Lars Hafvenström.

Alla återvinningsstationer runt om i landet är antingen schemalagda eller töms vid behov. Orsaken till vilken beror på om stationen används flitigt eller att den kanske används mer på sommaren än på vintern, då är det behov som gäller. Allt görs med tanke på miljön, menar Hafvenström.

- Systemet ska vara miljömässigt försvarbart, att åka och tömma en halvfull behållare för att det står så på ett schema är inte miljömässigt försvarbart. Det har visat sig att i Övre Soppero samlas det så mycket material och har gjort så under tid, så den kommer inom några veckor att schemaläggas av vår driftansvarige, säger Hafvenström.

Lars Hafvenström lovar nu att alla behållare ska tömmas senast den här veckan och efter att ha sett bilderna på hur det ser ut vid återvinningsstationen beklagar han och förstår att människor reagerar.

- Det ska absolut inte se ut så, det ser rent grisigt ut och det här ska bli bättre. Man ska komma till en återvinningsstation, känna sig välkommen, kunna lämna sina förpackningar på ett fint och tryggt sätt och tycka att det känns som en positiv sak man har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio