Svenska PEN: Bryter mot svensk tradition

2:40 min

Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons uttalande om att han vill lägga ner radiokanalen P3 får Jesper Bengtsson, ordförande för svenska PEN, att se likheter med utvecklingen i Ungern och Polen.

– De styrande partierna där har gått in i kultursektorn och mediesektorn och sagt upp cheferna där och ersatt den med mer lojala chefer. De har styrt mycket mer i vad medierna ska ägna sig åt. Det bryter mot vår tradition i Sverige där public service är fristående från de som har makten för tillfället, säger Jesper Bengtsson.

Alla partiledarna frågas ut i Sveriges radio P3:s morgonprogram och i morse var Jimmie Åkesson gäst.

– Om jag hade varit chef för P3 hade jag lagt ner kanalen för länge sedan. Jag tycker att det är vänsterliberal smörja rakt igenom, sa han då.

Under dagen har bland annat Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt reagerat och sagt:

– Det visar att det står så mycket på spel i det här valet, för public service har i uppdrag att granska oss politiker. Att då vilja tysta och lägga ner kanaler, det hör inte hemma i ett land med fria medier.

Liberalernas Christer Nylander:

– För SD ska kultur och media gynna den typen av samhälle som de vill ha. Det som inte passar in ska motarbetas. Jag ser utfallet som ett tydligt exempel på det.

Båda uttalar sig i Dagens Nyheter. Sveriges radios VD Cilla Benkö har också reagerat och sagt att:

– Ingen politiker bestämmer över innehållet i Sveriges Radio, det gör jag som vd. Det finns inga planer på att lägga ned P3.

Jimmie Åkesson har efter intervjun poängterat att han inte vill lägga ner hela Public service utan just kanalen P3, om han var chef där.

Att Jimmie Åkesson uttalar sig så specifikt om innehållet i kanalen, som han säger är ”vänsterliberal smörja” beskriver svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson som ”speciellt”.

– Det är inte ovanligt bland de högerpopulistiska partier som finns i Europa. Däremot är det väldigt ovanligt i en svensk politisk demokratisk tradition.