Ny webbtjänst ska lära barn och unga att skapa film

2:20 min

Igår lanserades den nya nationella webbplattformen Filmriket, som ska lära barn, unga och pedagoger att skapa och kritiskt granska film.

Syftet med projektet är att stärka barn och ungas kunskap om film som kommunikationsmedel, säger projektledaren Lianna Hallsénius.

– Det är viktigt att lära sig filmkunnighet, för att kunna granska och tolka film och rörlig bild, säger hon.

– Vi ser att det ökar bland barn och unga att kommunicera via film. Det är också där de hämtar information, de tar del av mycket nyheter via film och rörlig bild, och därför är det extra viktigt att lära sig hantverket och förstå att det är ett väldigt kraftfullt medium som gör att man kan påverka sina mottagare, fortsätter hon.

Filmriket består dels av en Filmskola med tips och råd till unga filmskapare. Men framförallt består plattformen av lektionsunderlag och övningar i bland annat källkritik som har tagits fram för pedagogisk personal som vill skapa film tillsammans med sina elever, på det sätt som passar deras undervisning bäst.

– Man kanske vill göra en film under en hel termin, eller bara under några lektioner. Det är helt upp till pedagogerna själva, säger Lianna Hallsénius.

Plattformen, som finansieras av Svenska Filminstitutet och Postkodstiftelsen, riktar sig i nuläget framförallt till barn och pedagoger i grundskolan och kulturskolan, men enligt Lianna Hallsénius vill man utveckla tjänsten till att också omfatta äldre ungdomar.

– I framtiden hoppas vi på att kunna göra Filmriket 2.0 för gymnasieelever- och lärare också, säger hon.

När plattformen nu lanseras, ett och ett halvt år efter att idén först föddes, är Lianna Hallsénius spänd på hur den kommer att tas emot.

– Det ska bli jätteroligt att se vad det finns för utvecklingsmöjligheter och hur man kommer att jobba med övningarna som vi har tagit fram, säger hon.