Kroniker friskare med holländsk vårdpeng

2:06 min

I Nederländerna har man lyckats få ned dödsfallen i typ 2-diabetes med fem procent sedan ett nytt system med en vårdpeng för olika kroniska sjukdomar infördes för några år sedan.

En klumpsumma betalas ut per år till husläkarmottagningar som tar ett helhetsansvar för all vård kronikerpatienter behöver.

– Dödligheten har minskat med fem procent bland patienter med typ 2 diabetes jämfört med en kontrollgrupp enligt preliminära resultat, säger Jeroen Struijs, forskare vid Leidens universitet och Nederländska folkhälso- och miljöinstitutet RIVM.

Detta sedan Nederländerna för 10 år sedan började införa ett system med så kallad "bundled payments" visar ny ännu opublicerad forskning.

Betalningssystemet innebär en klumpsumma som de holländska husläkarna kan styra över så att varje diabetiker får all vård de behöver. Från dietist till livstilscoach, fysioterapi, fotspecialist, ögonkoll förutom blodsockertester och mediciner.

De nederländska husläkarna har slagit sig ihop i större vårdgrupper för att klara kraven och enligt forskare så har det lett till nya innovativa lösningar och mer förebyggande vård.

– En gång i veckan går jag och andra diabetikerpatienter en milslång promenad med start från vårdcentralen tillsammans med husläkaren, och jag känner mig numer i toppform, säger 61-åriga Anneke de Swart i Voorshoten med typ 2-diabetes och astma som märkt av den nya vårdpengens fördelar.

Det nederländska vårdpengsystemet för integrerad vård växer snabbt och gäller nu också hjärt- och lungsjuka, gravida och de som behöver ett nytt knä eller har HIV.

Miljöpartiet svarar i Ekots europeiska vårdpolitikenkät att de vill införa ett liknande system i den svenska primärvården, men däremot fortsätta med skattefinansiering, inte en obligatorisk sjukförsäkring som i Nederländerna.

Också Socialdemokraterna är intresserade av den holländska modellen, övriga partier vill göra andra satsningar på vårdcentralerna.