Indien griper människorättsaktivister

1:53 min

I Indien har fem framstående aktivister satts i husarrest, men myndigheternas agerande väcker protester och regeringen beskylls för att ge sig på meningsmotståndare.

På de anklagades bänk sitter en poet och fyra människorättsaktivister. De beskylls för samröre med Indiens maoistrebeller och Högsta domstolen har beordrat husarrest.

– Alla som är i opposition grips, säger Sudha Bharadwaj och berättar att hennes dator och mobiltelefon konfiskerats och att hon är rädd för att myndigheterna ska manipulera informationen på apparaterna.

Hon är jurist och engagerad i arbetsrättsliga frågor i delstaten Chattisgarh i östra Indien där maoisterna sedan länge för en väpnad kamp mot den indiska armén. Polisen anklagar de fem för att ha hållit hatfyllda tal vid en demonstration i fjol som slutade med sammandrabbningar mellan daliter, de så kallat kastlösa och högerextrema grupper.

I Indien hörs nu protester mot de fem gripandena som ses som ännu ett försök från regeringen att tysta meningsmotståndare. Tidigare har bland annat framstående journalister som rappoterat kritiskt fått lämna sina arbeten.

De senaste åren har BJP-regeringen hamnat på kollisionskurs med delar av Indiens intellektuella som anser att den hindunationalistiska politiken sker på minoriteternas bekostnad och att regeringen inte tillräckligt värnar de principer om sekularism och pluralism som står inskrivna i landets konstitution.

Regeringen tillbakavisar detta men försvarar samtidigt sitt agerande med att man sätter landets säkerhet först. BJP-regeringen ser maoistrebellerna som ett av landets största hot.