KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Espmark, Danius och Englund "vill hjälpa Svenska Akademien"

2:32 min

De tre ledamöterna Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund återvänder till Svenska Akademien rapporterar Svenska dagbladet.

Sara Danius har dementerat uppgifterna på sin Facebook-sida 

I flera månader har det stått still i Svenska Akademien. De tre ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har tagit en paus från sina uppdrag, men inte officiellt lämnat sina stolar. Tidigare löd kravet att de skulle komma tillbaka på ett villkor, att Horace Engdahl lämnade sin plats. Något som inte har skett.

– Och då måste vi ju ställa oss frågan: vilket är viktigast, omsorgen om Akademien eller personfrågan? Trots att våra villkor inte är uppfyllda har vi gjort det övervägandet att Akademien är så pass mycket viktigare än personfrågan, att vi trots våra betänkligheter ställer upp, säger Kjell Espmark till Svenska dagbladet.

Utan de tre var Svenska Akademien inte tillräckligt många för att välja in nya ledamöter. Det behövs minst tolv ledamöter i Akademien för det. Efter att Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman och Lotta Lotass officiellt lämnat sina stolar var Akademien, samt Katarina Frostenson på paus var det för få utan Danius, Espmark och Englund.

– Vi har pratat oss samman vi tre. Det är helt enkelt ett stort ansvar för Akademien som faller på oss, säger Kjell Espmark till SvD om att de tre nu återvänder.

Att det blir enkelt att få in nya ledamöter tror Espmark dock inte.

– Det tror jag blir ett problem, men det får vi se. Men jag kommer att att hjälpa till så gott jag kan, säger Kjell Espmark.

Kulturredaktionens Gunnar Bolin är förvånad över att Espmark, Englund och Danius återvänder, och undrar vad som händer nu.

– Jag har inte hört något om Katarina Frostenson. Sara Danius sa i sitt sommarprogram att det var ett slags spel. Om hon avgick som ständig sekreterare skulle Frostenson hålla sig bort ett tag från Akademien. Vad kommer att hända där? Hur länge kommer Katarina Frostenson vara borta? Det är fortfarande många frågor, men det här är ändå en möjlighet för Svenska Akademien att välja in ledamöter, säger Gunnar Bolin.

Svenska Akademien har fortfarande sommaruppehåll. Höstens första sammanträde är 6 september.