Ledarna i V, MP och KD mest osynliga i medier

1:54 min

De stora skogsbränderna satte klimatet i fokus – ändå visar Sifos Mediemätaren att Miljöpartiets språkrör varit med minst i radio, tv och tidningar under sommaren.

– Det är ett misslyckande, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Partiledarna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de minst uppmärksammade i tidningar, radio och tv under sommaren. Det visar Mediemätaren, som Sifo gör för Ekot.

– För Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet är nog det här inte särskilt problematiskt, det går ändå bra i opinionen för partiet, som dragit nytta av att det går dåligt för MP och FI, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det är mycket värre för MP:s båda språkrör, sämst ut är Gustav Fridolin som nästan inte har synts alls under sommaren.

Sifos Mediemätare kartlägger toppnyheterna med partipolitiskt innehåll i de största tidningar och etermedier. Den mäter också antal omnämnanden på sociala medier.

De två mindre partiernas ledare i det rödgröna blocket syntes alltså minst i tidningar, radio och tv under perioden 16 juni till 15 augusti. De gröna språkrören förekom sällan även på Facebook och Twitter, nästan ingen googlar på till exempel Gustav Fridolin.

I sociala medier har även Kristdemokraternas Ebba Busch Thor varit rätt osynlig.

Med tanke på torkan och de omfattande skogsbränder som satte klimatet i fokus i medierapporteringen är det märkvärdigt att Miljöpartiet inte synts mer. Det är ett misslyckande för de båda språkrören, säger Fredrik Furtenbach.

– Nu får alla partier sin chans ändå i utfrågningar och debatter. Men den som vill vinna väljare kan inte bara synas precis före valet.

Det är viktigt för partierna och dess främsta företrädare att synas i medierna, men det behöver inte vara så avgörande för valresultatet, säger Fredrik Furtenbach.

– Man ska inte överdriva hur mycket kampanjer på slutet betyder. De flesta väljare byter inte parti, byter man så tar man ofta ett närliggande parti, mera sällan byter man över blocken. Dessutom tar alla dessa byten i ganska hög grad ut varandra. Det här gör att valkampanjer kanske betyder mindre än vad många förreställer sig, säger Fredrik Furtenbach.