Avesta hoppas på Googlebygge

2:14 min

I dag ska Avesta kommun ha röjt klart den mark som amerikanska Google köpt i Horndal. Trots att det ännu inte klart att IT-jätten kommer att bygga serverhallar där, har markköpet betydelse för Avesta.

– Det finns ett stort intresse, folk följer oss noga och det byggs mer bostäder. Vi har också enklare att få etableringar och prata med större bolag, det säger Avestas kommunalråd, Lars Isacsson (S). 

Avesta, som är en traditionell brukskommun, förlorade många arbetstillfällen i spåren av finanskrisen 2008 och den efterföljande lågkonjunkturen. Serverhallar kan innebära en ny möjlighet till arbetstillfällen till kommunen.

– Förhoppningsvis blir det en massa nya jobbtillfällen, så att folk kan flytta ut hit, istället för till städerna, säger Sunna Forslund, som bor i samhället By men jobbar i Horndal.

– De jobb som kommer, oavsett om det skogsarbete, servicetekniker, ingenjörer eller vaktpersonal, betyder ju väldigt mycket för en kommun som haft det tufft de senaste åren, säger forskaren Henrik Malm Lindberg från Fors i Avesta.