EU vill sluta med tidsomställningen

1:17 min

EU-kommissionen kommer att rekommendera EU-länderna att upphöra med tidsomställningen. Sedan är det upp till länderna.

– Miljoner har hört av sig och sagt att de vill ha sommartid året runt och det kommer att ske, sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i tysk TV. 

Beskedet kom efter kommissionens enkät om tidsomställningen där rekordmånga europeer hörde av sig, 4,6 miljoner. 80 procent av dem uppges vilja slopa tidsomställningen.

Enskilda EU-länder har engagerat sig i frågan liksom EU-parlamentet. Där har förespråkarna som vill slopa sommartiden pekat på att människor mår dåligt av att ställa om klockan två gånger per år.

Förslaget från kommissionen väntas de kommande veckorna. Huruvida vintertid eller sommartid ska gälla året om är upp till de enskilda EU-länderna att avgöra, säger EU-kommissionens chef i Sverige till Ekot. Utgångspunkten är dock att länderna kommer att hitta en gemensam lösning.

Enligt en parlamentsrapport har tidsomställningen också bara medfört marginell besparing i energi vilket var huvudanledningen till att man började ställa om klockan från första början.

Tidsomställningen går tillbaka till första och andra världskrigen då många länder började ställa om tiden för att utnyttja dagsljuset mer och på så sätt spara energi. Efter krigen blev det mindre vanligt att ställa om klockan men omställningen återinfördes under 70-talets energikris.

I dag ställer över 60 länder om klockan två gånger per år och inom EU EU regleras tidsomställningen i ett sommartidsdirektiv så att alla EU-länder ställer om klockan samtidigt.