Antidepressiva fortsätter öka bland unga

1:34 min

Fler unga tar antidepressiv medicin, enligt Socialstyrelsens siffror för 2017. Flera förbund inom psykisk hälsa oroas av utvecklingen.

Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet patienter mellan 15 och 34 år som tar antidepressiva mediciner ökat konstant sedan 2006. Mellan 2016 och 2017 ökade det från runt 185 000 till nästan 195 500 patienter. Enligt Socialstyrelsen beror det på att den psykiska ohälsan bland unga ökar.

Psykologförbundet oroas

I de nationella riktlinjerna från Socialstyrelsen rekommenderas psykologisk behandling i första hand. Sveriges psykologförbund, Riksförbundet för social och mental hälsa samt föreningen Mind, tycker att det är oroväckande att allt fler unga tar antidepressiva.

– Det är inte bra. Jag är inte emot mediciner, det behövs, men det är en quickfix som inte är det mest verksamma. Det är ett problem att man kan ta till en behandlingsmodell som man vet inte är mest effektiv, men det är den som är snabbast och den som det finns resurser och tillgång till, säger Anders Wahlberg, ordförande på Sveriges psykologförbund.

Fick vänta sex år på terapi

Sara Beckman Larsson i Boden gick in i väggen redan som 17-åring. Det var inte förrän sex år senare som hon fick terapi.

– Det första de gav mig var antidepressiva. Då hade jag inte ens fått en samtalskontakt och jag var 17 år gammal. Så ska det inte vara. Det var så de behandlade mig de första sex åren, med ångestdämpande, antidepressiva, stämningsstabiliserande, antipsykotiska... berättar Sara Beckman Larsson och fortsätter:

– Om man behöver antidepressiva är det jättebra att det finns, men jag tycker inte det ska vara det första en ungdom får. Det första är någon att prata med. Terapi först, mediciner sen.