Åstorp

SD vill riva upp kommunala beslut i Åstorp

4:51 min

Sverigedemokraterna anklagar Åstorpspolitikern Anders Larsson (S) för lagbrott. Enligt partiet har Larsson behållit sitt uppdrag som vice ordförande i kommunfullmäktige trots att han flyttat från kommunen. Nu kräver Jan Hennicks (SD) att samtliga beslut från det senaste sammanträdet rivs upp.

Sverigedemokraternas Jan Hennicks lutar sig bland annat mot uppdateringar på Anders Larssons hustrus Facebook-sida när han påstår att han flyttat från Åstorp till Åhus.

I ett inlägg från den 30 juli i år skriver hustrun:

"Tack våra älskade kamrater (..) för att ni ställde upp i dag i den tropiska värmen och hjälpte oss flytta."

I ett annat inlägg, från den 1 augusti, har hustrun lagt upp en bild på ett kafé tagen från en hyreslägenhet i centrala Åhus:

"Tur att bo intill fiket när vi inte har fått kaffet på plats", skriver hon.

Påståendet att paret inte längre bor i Åstorp styrks av personer som är granne till det hus i Åstorp som paret bott i sedan 2010. 

Jan Hennicks (SD) är upprörd över att Anders Larsson inte avsagt sig sitt politiska uppdrag, och därmed alltjämt får ersättning och inflytande som vice ordförande i Åstorps kommunfullmäktige.

– Det är helt uppenbart att de flyttat. Sedan att han bor i Åstorp några nätter då och då, det är en annan sak, säger Hennicks och fortsätter:

– I lagen står det klart och tydligt att man inte är valbar om man flyttat från kommunen och då ska man avgå omedelbart.

Själv säger Anders Larsson att han bor kvar i Åstorp.

– Jag bor i Åstorp till och med 28 september. 

De som hävdar att du inte gör det hänvisar till ett inlägg som din hustru har gjort där det står att ni flyttat?

– Men lägg ner för i helvete. Du går alltså på sådana uppgifter på Facebook och hur man tolkar sånt, säger Anders Larsson.

Nu kräver Hennicks att alla ärenden som Anders Larsson varit delaktig i den senaste månaden rivs upp.

– Vi kommer överklaga alla beslut han varit med i. Ju längre man drar ut på tiden desto mer blir överklagat och får göras om, säger han.