Nio skadade under protester i Chemnitz

0:21 min

Minst nio personer har skadats under oroligheter efter demonstrationerna i staden Chemnitz i östra Tyskland.

Tusentals människor deltog på lördagen i den högerextrema manifestation som sammankallats av främlingsfientliga Alternativ för Tyskland och den islamfientliga rörelsen Pegida, medan ytterligare tusentals samlades till en motdemonstration under parollen "Ett nazistfritt Chemnitz".

Totalt tågade omkring 9 500 människor i de olika demonstrationerna, enligt polisen.

När folkmassorna skingrades framåt kvällen uppstod bråk mellan mindre grupper, vilket ledde till att nio människor skadades, enligt ett uttalande från polisen. Dessutom skadades en 20-årig man med utländsk bakgrund lindrigt då han blev påhoppad av fyra maskerade män i utkanten av staden. Polisen utreder om händelsen har kopplingar till demonstrationerna.

Chemnitz har varit i blickfånget sedan förra helgen då tusentals personer, till stor del högerextrema och främlingsfientliga, gick ut på gatorna efter en dödlig knivattack mot en tysk 35-åring som en syrier och en irakier är misstänkta för. Protesterna urartade och flera människor med utländsk bakgrund angreps av demonstranter.

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.

Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.