Boko Haram ses som ett regionalt hot

4:36 min
  • En av världens dödligaste terrorgrupper, islamistiska Boko Haram, är hårt trängd på hemmaplan i Nigeria där militären de senaste åren har genomfört en storoffensiv mot gruppen. 
  • Samtidigt har Boko Haram spritt sina attacker till grannländerna och är nu ett regionalt hot i hela området runt Tchadsjön. 
  • Hör reportaget av vår utsända Maria Sjöqvist, som har träffat dom som fått fly över vattnet undan gruppens terror.

– Jag trodde vi alla skulle dö, när de kom, min man, barnen, jag.

Kaltouma Ndjoukamis ansikte är stelt och sorgset när hon berättar om natten när Boko Haram kom till familjens by, på en ö i Tchadsjön där de hade levt ett lugnt liv som fiskare och småbrukare. 
 
– Vi hörde skotten på avstånd och förstod att det var dags.

De hade redan hört talas om andra byar på öar längre bort som blivit plundrade och brända, nu hade de kommit hit.
 
– Min man lyfte ner några av barnen i en av byns träkanoter, och paddlade över till nästa ö, tre gånger fick han komma tillbaks för att vi alla skulle komma med, vi gömde oss i snåren i strandkanten under tiden. Barfota, vi hann inte ens ta med oss våra skor, berättar Kaltouma.
 
I flera dar förflyttade de sig mellan öarna på Tchadsjön, vandrade över öarna, fick hjälp av vänliga öbor med båtar att ta sig vidare till nästa ö och nästa.
 
Kaltouma blickar ut över Tchadsjöns vatten, den starka solen glittrar i det blå vattnen, några kvinnor har nyss kommit in till strand med morgonens fångst och plockar fiskar ur näten. Det är en vacker morgon, men i den stilla fiskebyn bor nu många med traumatiska minnnen.

Kaltoumas familj överlevde, hon hennes man och de sju barnen, nu bor de hos släktingar här i fiskebyn på fastlandet, utanför det lilla samhället Bol vid Tchadsjöns strand. De har fått ett rum där de kan bo och barnen får gå i skolan, även om det är ont om lärare. Fiskebyn liksom så många andra byar här omkring har tagit emot familjer som flytt från öarna när Boko Haram kommit för att plundra och bränna. 


Över två miljoner människor är på flykt från sina hem runt Tchadsjön, enligt FN:s siffor, framför allt på grund av Boko Harams härjningar. Terrorgruppen räknas som en av de dödligaste terrorist-organisation i världen - uppåt 20.000 människor har dödats av Boko Haram de senaste tio åren. Siffror som kommer till liv i den lilla byn vid sjöns strand:

Falmata Mamadous berättelse från en helt annan ö liknar Kaltoumas, hur Boko Haram kom och brände ner byn, hur familjen flydde i flera dar med kläderna på kroppen som enda ägodelar. Men i Falmatas familj var det inte alla som klarade sig - Boko Haram skar halsen av hennes brorson när anföll byn, och fyra andra syskonbarn rövades bort - flickor som Boko Haram tog med sig. 
 
– Vi gråter och vi längtar efter dem, men vi har inte hört något av dem alls sen de försvann, säger Falmata. Den yngsta av flickorna de tog var 12 år.
 
Boko Haram sågs i många år som en helt nationell terrorgrupp som bara spred sin terror i en liten begränsad del av Nigeria. Men sen några år tillbaks har de attackerat byar och mål i alla länder runt Tchadsjön, här i Tchad, i Niger och i Kamerun. Området runt sjön har alltid haft porösa gränser, med öbor som känner större tillhörighet med grannarna oavsett väderstreck, snarare än ett land. Vattenvägarna, handel och släktskap går över nationsgränserna, i en undanskymd miljö som Boko Haram-celler inte varit sena att utnyttja. Kulmen på attackerna runt sjön var för nårga år sen, och de fyra länderna bildade då en gemensam anti-terrorstyrka.

Och attackerna har blivit betydligt färre, men de upphör inte. I Nigeria har det blivit satir av hur många gånger president Buhari kan säga "Boko Haram nu är besegrat". Terrorgruppen har kontroll över betydligt mindre områden nu än före den stora militäroffensiven - ändå dyker de upp hela tiden upp igen, med nya attacker och självmordsattentat - på hemmaplan i Nigeria och här i grannländerna. 
 
Och Kaltouma och Falmata är överens - det är fortfarande alldeles för osäkert att återvända hem till öarna:
 
 – Vi hade ett bra liv, lugnt och tryggt, vi levde gott på våra odlingar och på fisket, vi kunde till och med exportera till Nigeria, säger Kaltouma. Nu är allt förstört, Boko Haram har vapen och bränner allt i sin väg. Vi bor vi trygghet här nu, men återvända ut till öarna, nej det skulle jag inte tillåta för någon i min familj.