RECENSION - MUSIKAL

Tre storfilmer blir tre musikaler

5:08 min

Broarna i Madison County, Så som i himmelen och Ghost – alla enorma filmsuccéer som förvandlats till musikaler. Per Feltzin har sett dem.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Lyssna på de tre recensionerna i klippen längst ned i artikeln.

Ghost

Musik: Glen Ballard och Dave Stewart. Plus låten Unchained Melody från den kända drejscenen.
Regi: Anders Albien
Plats: Chinateatern, Stockholm
Premiär: 14 september 2018

Den stora frågan med Ghost är förstås hur man på en teaterscen ska visa en människa, ett spöke som fastnat mellan liv och död.

Det går faktiskt - Peter Johanssons döda Sam snackar helt naturligt med en roligt galen spåkvinna i form av Gladys del Pilar. Med hjälp av en häftig och snabbt skiftande fotoscenografi och en effektiv ljusdesign kan han osaligt och trovärdigt leta efter sin egen mördare. 

Som ni hör är det en rockmusikal med Janne Radesjö som kapellmästare. Det är återigen regissören Anders Albien som fått nöjet att göra en omtalad film som musikal. Han är proffs på det. Det är därför det är en just proffsig underhållning - mer än en drabbande.

Och drejscenen är kvar...Kort men kvar.

Så som i himmelen

- Lyssna på ljudklippet längst ner i artikeln.

Musik: Fredrik Kempe. (Stefan Nilsson - Gabriellas sång)
Regi: Markus Virta.
Kapellmästare: Karl-Johan Ankarblom
Plats: Oscars, Stockholm
Premiär: 13 september 2018

Den som älskade filmen kommer att älska musikalen.

Men det spretar och kränger av bara sjutton - här blandas Norrlandsschabloner, innerlighet, buskis, musikalpowerballader, dansbandskarikatyrer, fånerier och djupaste allvar. Allt sida vid sida. Filmen hade det också - men med musikalmusik av Fredrik Kempe blir det extra allt.

Philip Jalmelid gör rollen som den hemvändande dirigenten som likt Kristus förvandlar människorna och på kuppen dör för dem. Det är ett starkt porträtt mitt bland massor av kända aktörer på scenen som Anders Ekborg, Sara Jangfeldt och Björn Kjellman. Plus norska debutanten Tuva Börgedotter Larsen.

Och ja, Stefan Nilssons Gabriellas sång är med. Malena Ernman gör den fantastiskt.

Broarna i Madison County

Musik: Jason Robert Brown
Regi: Rikard Bergqvist
Kapellmästare: Mikael Littwold
Plats: Maxim, Stockholm - senare i höst på Slagthuset, Malmö
Premiär: 12 september 2018 

Den här korta kärleksberättelsen står och faller med kemin mellan de två i huvudrollerna.

På filmen var det Streep och Eastwood. Här är det Viktoria Tocca och Daniel Sjöberg. Två rutinerade men för svensk publik rätt okända musikalartister.

Men vilken kontakt de har, den gnistrar!
 
Det handlar alltså om en ensamvarg till fotograf som bara ska ta några bilder på de övertäckta träbroarna i Madison County. Och han möter hemmafrun som flyttat från Neapel till jordbruksbygd i Iowa.

Regissören Rikard Bergqvist har fått ett flyt i uppsättningen som fungerar fint tillsammans med den jazz-blues-poppiga musiken i 60-tals stil av Jason Robert Brown. Det är rätt ton i gestaltningen - sorglig, men varm. En varm musikal.