Färre behöriga lärare i utsatta områden

1:11 min

Endast drygt hälften av lärarna på skolorna i landets 23 särskilt utsatta områden är behöriga, det visar Ekots undersökning. Rikssnittet bland landets skolor är 71 procent behöriga lärare.

Lena Bergström Häggberg är rektor på Hammerstaskolan i Stockholmsförorten Norsborg som är en av skolorna som har svårt att hitta behörig personal.

– Det är ju svårt att rekrytera lärare i dag eftersom det brist. Och om du som lärare söker ett antal jobb och så kan du välja att jobba på Lidingö eller Norsborg för samma lön så kommer de allra flesta välja Lidingö.

Har det blivit svårare att rekrytera behöriga lärare?

– Ja, mycket svårare, säger Lena Bergström Häggberg.

Ekot undersökning bygger på siffror från Skolverket och visar att endast 56 procent av lärarna på skolorna i de 23 områden som pekats ut av polisen som särskilt utsatta är behöriga . Det är långt under rikssnittet på 71 procent.

David Hovsepian och Jennifer Marasco går i nionde klass på Hammerstaskolan och de säger att de märker skillnad på om det är en behörig eller obehöriga lärare i klassrummet.

– Det är faktiskt stor skillnad. Vi har varit med om att vi haft lärare som inte varit utbildade och alla elever struntar i arbetsron. Man märker att det blir svårare att lära sig, säger David Hovsepian.

– Man märker att det är väldigt stor skillnad mellan lärarna. Jag tycker att det borde vara lika mycket behörighet i alla skolor. Säger Jennifer Marasco.