Valet 2018 Kalmar län

Avslöjar: Riksdagskandidat dömd för olovlig körning

2:56 min

Centerpartiets riksdagskandidat Jaafar Al-Jabiri dömdes 2014 för olovlig körning. Samtidigt driver partiet frågan om nolltolerans mot småbrott. Partiets centrala organisation visste inte om att Al-Jabiri var dömd.

I går avslöjade P4 Kalmar att en S-politiker i Kalmar kommun stulit varor, utan att berätta det för partiet. Hon är inte den enda som tidigare dömts för brott.

Det var för fyra år sedan som den nuvarande riksdagskandidaten tog bilen för att köpa läsk. Jaafar Al-Jabiri skulle då fylla 20 om bara några dagar och saknade körkort. En polispatrull fattade misstankar och stoppade fordonet. Då uppgav Al-Jabiri att han inte var klar med körkortet, men kunde hantera bilen efter att ha övningskört mycket.

Al-Jabiri dömdes till 30 dagsböter, totalt 1 500 kronor.

Jaafar Al-Jabiri ställer upp som nummer 6 på kommunlistan och står som nummer 4 på Centerpartiets lokala riksdagslista. Varken partiets ombudsman på länsnivå eller den politiska sekreteraren på kommunnivå har fått kännedom om någon kandidat som berättat om tidigare domar inför den här valrörelsen.

– Det här visste jag inte, säger Karin Helmersson, ombudsman för C i Kalmar län.

Hon tycker ändå att Al-Jabiri har förtroende:

– Vi måste ställa oss frågan om det här är något som vi tycker att förtroendet brister? Det tycker inte jag.

Jag minns inte om jag tog upp det.

Alla riksdagskandidater i Centerpartiet får skriva på en kandidatförsäkran inför årets valrörelse. Där står det bland annat att "personliga historiska händelser som kan påverka förtroendet för dig som person eller för Centerpartiet ska omgående meddelas valkommitté/styrelse". En liknande policy finns på kommunnivå.

– Jag minns inte om jag tog upp det, säger Jaafar Al-Jabiri.

– Jag kommer ihåg att jag har tagit upp det med enskilda ungdomspartister.

Han berättar också att han har använt domen som förebyggande exempel när han pratat med unga i en ungdomsförening som han är engagerad i.

Vore konstigt om vi hade en annan åsikt än samhället.

Karin Helmersson tycker inte att den uppdagade domen rimmar illa med partiets politik mot småbrottslighet. Hon hänvisar istället till att domen inte hindrade Jaafar Al-Jabiri från att ta körkort:

– Samhället har sagt att han är en lämplig bilförare. Då vore det konstigt om vi hade en annan åsikt som parti än det samhället har gett signal om.