M: OPS ingen bra lösning

1:32 min

Socialdemokraterna vill förbjuda offentlig-privat samverkan, så kallad OPS, när det investeras i sjukvården. Bakgrunden är stora fördyringarna vid bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Inrikesminister Ardalan Shekarabi (S) tycker inte att OPS-lösningar fungerar inom sjukvården.

– OPS-lösningen, som har lett till NKS-affären, är ingen bra lösning och fungerar inte i sjukvården. Nu får vi lära av det här hemska exemplet och sätta stopp för OPS-lösningar, säger han.

Fördyringar, förseningar och andra problem har dominerat rapporteringen när det gäller storsatsningen på Nya Karolinska sjukhuset, NKS. I skottgluggen för kritiken har främst stått moderata landstingsråd. 

Även Elisabeth Svantesson, moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, säger att NKS-exemplet visar att offentlig-privat samverkan inom sjukvården är en dålig idé.

– Jag ser inte att det inte finns några partier idag som tycker att OPS är en särskilt bra lösning inom sjukvården. Vi har lärt oss av våra misstag så jag ser inte ens att det är en aktuell fråga, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker principiellt att OPS är en dålig lösning och den inställningen har spridit sig till betydligt fler de senare åren. Därför ser jag inte att det kommer vara någon som kommer diskutera en sådan lösning.