Svensk väljaropinion: Kristdemokraterna framåt i opinionen

2:27 min

Kristdemokraterna fortsätter att öka när valrörelsen går mot sitt slut. Flera andra partier har börjat tappa på upploppet, visar Svensk väljaropinion.

Länge såg Kristdemokraterna ut att vara på väg att åka ur riksdagen, men under hela augusti har siffrorna sett betydligt bättre ut för Ebba Busch Thors parti. I senaste Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för placerar Kristdemokraterna sig på 5,7 procent. Mätningarna gäller perioden mellan den 25 augusti och 2 september 

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach tror att det är en valrörelseeffekt.

– Partiledaren Ebba Busch Thor har fått chansen att synas mer i utfrågningar och debatter och för ett litet parti så är det viktigt. Men sen tror jag att vi ser nu hur stödröstare börjar strömma till Kristdemokraterna, alltså människor som vill ha kvar partiet i riksdagen för att det ska bli en Alliansregering. Ett av instituten som ingår i den här sammanställningen, Ipsos, säger sig kunna se det med hjälp av extrafrågor.

– Det finns en del som talar för det tycker jag. Kristdemokraterna brukar vara beroende av taktikröster, de har varit under fyra procent under nästan hela den här mandatperioden och det ser ut att vara Moderaterna nu som tappar till Kristdemokraterna. Det brukar vara främst moderater som taktikröstar på Kristdemokraterna, säger Fredrik Furtenbach.

Moderaterna hamnar på 17,8 procent, en nedgång med 0,6 procentenheter sedan förra sammanvägningen. Även Centerpartiet går tillbaka och hamnar på 8,8 procent. Liberalerna ökar till sex procent och tillsammans samlar Allianspartierna 38,3 procent.

De tre rödgröna partierna är större och samlar tillsammans 41,2 procent. Socialdemokraterna ligger stilla med 25,5 procent. Vänsterpartiet ökar till 10,3 procent. Miljöpartiet backar till 5,4 procent.

Sverigedemokraterna krymper för fjärde gången i rad och ligger i den här sammanvägningen på 17,7 procent.

– Invandringsfrågan är fortfarande jättestor, men särskilt i traditionella nyhetsmedier som tidningar, radio och tv så har den sjunkit undan lite. Det kan vara det som vi ser händer med Sverigedemokraterna att de följer uppmärksamheten för invandringsfrågan, säger Fredrik Furtenbach.