Nato varnar

Desinformation kan allvarligt hota Sverige

2:43 min

Försvarsalliansen Nato ser allvarligt på problemet med påverkansoperationer mot Sverige och våra grannländer. Ett särskilt Nato-center i Riga arbetar mot spridningen av desinformation och där följer man nu aktiviteter på nätet kopplade till det svenska valet.

– Desinformation kan spridas som elden, på internet och i sociala medier utan geografiska gränser och det har blivit lättare att manipulera människor, säger Elina Lange-Ionatamišvili som arbetar på Natos center för strategisk kommunikation (Nato Strategic Communications Centre of Excellence) i Riga.

Nato-centrets experter ger ut forskningsrapporter och övar med länders försvarsmakter för att motverka påverkansoperationer, som propaganda från Ryssland och terrorrörelsen Islamiska Staten. De undersöker också inhemsk desinformation. Just nu analyserar de spridningen av budskap mot migration i Sverige på Twitter som ser ut att komma från robotar. Det här är en del av ett psykologiskt försvar. Sverige deltar i samarbetet, liksom i andra Nato-sammanhang.

– Det sprids definitivt fientlig propaganda i Sverige som kan bli till ett nationellt säkerhetshot och destabilisera samhället. Desinformationen från ryskt håll riktas både till yttersta högerkanten och yttersta vänsterkanten, där det går att påverka människor till mer extrema hållningar, säger hon.

Länder i kris och val utnyttjas. Nato-centret granskar Rysslands desinformation i de nordiska och baltiska länderna sedan flera år tillbaka. Elina Lange-Ionatamišvili vecklar ut en karta över regionen med den propaganda som sprids.

– Det handlar exempelvis om svensk familjepolitik, att EU håller på att kollapsa, att svenskar är ryssofober, att Nato ska attackera Ryssland och att regeringen inte klarar flyktingkrisen och inte verkar för befolkningens bästa.

Budskapen från ryskt håll är desamma till flera länder i regionen och syftet är att vi ska förlora tron på våra samhällen, enligt Natos center för strategisk kommunikation.